Persuitnodiging: Op 10 september brengt voogdijminister Dirk Van Mechelen, een bezoek aan meerdere monumenten.

Naar jaarlijkse gewoonte, brengt Vlaams minister Dirk Van Mechelen, bevoegd voor het onroerend erfgoed, op Open-Monumentendag (OMD) een bezoek aan verschillende deelnemende sites. Op het programma staat een dwarsdoorsnede van het rijke en gevarieerde OMD-aanbod, met aandacht voor erfgoed en erfgoedzorg in de breedste zin van het woord. De minister doet klassieke en minder klassieke monumenten aan, varend erfgoed en een archeologische tentoonstelling. Het betreft niet alleen gerestaureerd of herbestemd erfgoed, maar evengoed projecten die letterlijk of figuurlijk in de steigers staan.

Het programma van minister Van Mechelen ziet er als volgt uit:

9.00 uur Grimbergen (Diegemputstraat) - Het officiële startschot van OMD met ondertekening van het beschermingsbesluit voor en een bezoek aan de loodsen en vliegveld te Grimbergen

10.30 uur Baasrode - Dendermonde (Sint-Ursmarusstraat 137) - Bezoek aan de scheepswerven van Baasrode met de mosselhengst Pegasus

11.30 uur Hamme (Slangstraat 53) - Huize Vermeire-Lagae

12.30 uur Antwerpen (Venusstraat 17-19) - Hotel Van Schorel

14.15 uur Antwerpen (Rijnkaai/Montevideostraat) - Bezoek en ondertekening van het beschermingsbesluit van de Red Star Line site, Antwerpen

15.15 uur Essen (Hemelrijk 17) - Bezoek aan de Quarantainestallen

16.30 uur Kapellen (Dorpstraat 2) - Bezoek aan de tentoonstelling 'Archeologie in Antwerpen' Voorstelling van het nieuwe digitale opmetings- en presentatietechniek door het VIOE

17.00 uur Slotmoment in de Oude Pastorie (Dorpsstraat 45, Kapellen) Presentatie eerste cijfers en indrukken

Hierna vindt U een omschrijving van elk van deze monumenten.

De pers is van harte uitgenodigd om deze monumenten mee te bezoeken. Voor de audiovisuele pers is het aanbevolen beeldregistratiemateriaal mee te brengen.

--------------------------------------
Voor meer info:
Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen
Persdienst: Philippe Heyvaert en Sabine Van Dooren Tel.: 02/552.67.35 GSM: 0495/23.16.90 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

Bijlage: Meer info bij het programma van minister Dirk Van Mechelen
--------------------------------------
9 uur - bezoek aan de loodsen en het vliegveld van Grimbergen (Diegemputstraat, Grimbergen), officieel startschot voor de beschermingsprocedure van de site als monument (ondertekening beschermingsbesluit), officieel startschot voor OMD 2006.

In 1939 werd in Grimbergen-Lint een vliegveld aangelegd voor de Belgische Militaire Luchtvaart. Vanaf mei 1940 werd dat gebruikt door de Duitse bezetter en bij de bevrijding werden de piloten van de RAF er gastvrij onthaald. Tijdens W.O.II bezetten de Duitsers het vliegveld en breidden ze het uit. Het onderhoud van de vliegtuigkompassen gebeurde met een kalibreerschijf (Kompensieranlage). Na W.O.II (1947-48) kwamen er twee betonnen vliegtuighangars naar een ontwerp van A. Hardy i.s.m. de Poolse ingenieur S. Chaikes. Hardy had een patent op het nieuwe constructief principe: de hangars zijn opgevat als betonnen
paddenstoelconstructies van 7m hoog en met een diameter van 50m². Er kunnen ca. 35 vliegtuigen worden gestald. De installatie in Grimbergen bleef goed bewaard en is uniek in zijn soort: de messing plaatjes met de kompasrichtingen zijn nog leesbaar. Na de oorlog werd deze Duitse technologie nog even in de burgerluchtvaart gebruikt.

10.30 uur - bezoek aan de scheepswerven van Baasrode met de mosselhengst Pegasus, laureaat van de Monumentenstrijd (Sint-Ursmarusstraat 137, 9200 Baasrode-Dendermonde).

In Baasrode aan de Schelde werden lang binnenschepen gebouwd. De scheepswerf Van Praete-Dansaert met zijn twee dokken bleef goed bewaard, als oudste in zijn soort in Vlaanderen. Een van de vissersvaartuigen die hier van stapel liepen was de zogeheten 'hengst', die je op de Schelde en zijrivieren kon zien varen. Vlaamse vissers gebruikten deze platbodem ook voor de mosselteelt. Ze voeren er zelfs mee tot aan de vismarkten van Brussel en Roubaix.

Honderden houten mosselhengsten waren er ooit. Daar zijn er nog vijf van over, waaronder de meer dan honderd jaar oude Pegasus. Die werd vorig jaar 'ontdekt' bij een visser in het Nederlandse Texel door leden van de Stichting Tolerant, die begaan is met ons varend erfgoed. De hengst ligt nu werkeloos in een Baasroods droogdok, wachtend op betere (lees: nattere) tijden. En die komen er. Tolerant zal de Pegasus restaureren.

11.30 uur - bezoek aan huize Vermeire-Lagae, Hamme (Slangstraat 53, Hamme)

Deze gewezen directeurswoning (1926-27) van een touwfabriek heeft een uitzonderlijke architectuur (met zowel romantisch-decoratieve als modernistische art decotrekjes) en binnenafwerking (o.a. behangsel met gouddraad, diverse houtsoorten). Eigenaar Vermeire was een wereldreiziger en verzamelde een unieke collectie vlinders en kevers uit de hele wereld. Ook die verzameling is te zien. De woning blijft testamentair in haar oorspronkelijke staat bewaard.

12.30 uur - bezoek aan hotel Van Schorel, Antwerpen (Venusstraat 17-19, 2000 Antwerpen)

Het huidige uitzicht van het 'hôtel' dateert grotendeels uit de 18de eeuw. In de prachtige tuin met uitheemse planten staat een pakhuis waar eertijds rijst werd opgeslagen. Opvallend in het interieur zijn de chinoiserieën. De overkoepelde binnenplaats heeft een zuilengalerij.

14.15 uur - bezoek aan de Red-Starline, Antwerpen, officieel startschot voor de beschermingsprocedure van de site als monument (ondertekening beschermingsbesluit) (Rijnkaai/Montevideostraat, Antwerpen)

De geschiedenis van de rederij Red Star Line gaat terug tot 1873. De schepen vervoerden petroleum en migranten, en op het eind cruisetoeristen. Tussen 1850 en 1930 vertrokken in Antwerpen een kleine 3 miljoen migranten (vooral Duitsers, Hongaren, Oostenrijkers, Polen en Russen). De RSL-gebouwen werden aangekocht door de stad, die er een memoriaal over migratie van wil maken, mede aan de hand van het RSL-verhaal.

15.15 uur - bezoek aan de quarantainestallen in Essen (Hemelrijk 17)

De Quarantainestallen (1896) liggen aan het grensstation Essen. Tot in de jaren 1970 werd hier vooral vetvee via een speciale loskade (RAMP) in quarantaine geplaatst om te worden gecontroleerd op besmettelijke ziekten. Een museum belicht de geschiedenis van de stallen en een fototentoonstelling het rijke import- en exportleven en de bijbehorende smokkel in de grensgemeente Essen.

16.30 uur - Bezoek aan de tentoonstelling "Archeologie in Antwerpen", voorstelling van het nieuwe digitale opmetings- en presentatietechniek door het VIOE (Oud Gemeentehuis, Kapellen)

Deze tentoonstelling geeft een overzicht van het baanbrekend archeologisch werk dat het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (VIOE) de voorbije 15 jaar verrichtte in de provincie. Zo is duidelijk aangetoond dat de regio géén woeste, onvruchtbare en onbewoonde uithoek was, maar integendeel continu door de mens bewoond en bewerkt werd, van de prehistorie tot nu.

17 uur - Slotmoment in de Oude Pastorie, Dorpsstraat 45, 2930 Kapellen, presentatie eerste cijfers en indrukken