Gemeente Weert
30 augustus 2006

Thema feest: huwelijk en kermis

ACTIVITEITEN IN GEMEENTEMUSEUM TIJDENS OPEN MONUMENTENDAGEN

Het Gemeentemuseum Weert organiseert ook dit jaar activiteiten in het kader van de Open Monumentendagen op 9 en 10 september met het landelijk thema Feest. In het Jacob van Horne is het feest in de tentoonstelling KermisVermaak en in De Tiendschuur is de huwelijkskamer ingericht.

Beide locaties van het gemeentemuseum zijn tijdens de Open Monumentendagen gratis te bezoeken.

Jacob van Horne
In het Jacob van Horne kan de bezoeker zich tot en met 15 oktober 2006 vermaken in de tentoonstelling KermisVermaak. De voorwerpen vertellen hoe de kermisgangers in oude tijden zich vermaakten aan de hand van de volgende themaŽs: Gokvermaak, Kijkvermaak, Eetvermaak, Kindervermaak en Grootvermaak.
Zo was in de 19de eeuw het koekhakblok op de kermis populair. In drie slagen, een vastgesteld aantal slagen, hakte de kermisbezoeker met een bijltje een koek door. Het koekhakken werd verboden omdat het spel nogal wat vingers kostte.
In het variété vermaakte de kermisgast zich met een abnormaliteitenshow. Na het optreden van de Dikke Dame verwonderde het publiek zich aan illusies zoals het meisje zonder hoofd en het meisje met de nek van twee en een halve meter. Maar ook haarmensen, dwergen en reuzen ontbraken in de show niet. Voor de tentoongestelde mensen was het vaak de enige mogelijke bron van inkomsten.
De voorwerpen zijn afkomstig uit de collectie van Jan de Graaf uit Amsterdam.
Voor de bezoeker ligt een gratis catalogus klaar.

De Tiendschuur
Wie in Weert voor de wet wil trouwen kan dat tegenwoordig ook in De Tiendschuur doen. Tijdens het weekend van de Open Monumentendagen is in De Tiendschuur de Bestuurskamer als huwelijkskamer ingericht. Wie trouwplannen heeft en een stijlvolle omgeving zoekt, kan de geheel in stijl aangeklede trouwkamer bezoeken. Voor trouwlustigen is een informatiepakket aanwezig.
Informatie

Het Gemeentemuseum Weert, locatie Jacob van Horne is gevestigd aan de Markt en is beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De locatie De Tiendschuur is gevestigd aan de Recollectenstraat en geopend op zaterdag 9 september van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Daarnaast zijn beide locaties open van dinsdag tot en met zondag, tussen 14.00 en 17.00 uur.

Voor informatie: tel. (0495) 531 920 of museumweert@planet.nl. of www.museumweert.nl. Toegang gratis.

2006.141 FS

---- --