Ingezonden persbericht

Haarlem 27 augustus '06

Persbericht Jopenfestival 2006

Het Jopenfestival viert zijn eerste lustrum.

Ook in 2006 zal er op het Nieuwe Kerksplein, rond de oude Nieuwe Kerk weer het historische Jopenfestival gehouden worden. Alle mensen die meewerken aan dit festival zijn gekleed in kleding die samen gaat met de geschiedenis van de Vijfhoek.

Er komen vijftien groepen optreden die de bezoekers van het festijn zullen vermaken met: oude ambachten, muziek en dans en kleine theateracts. Dit jaar strijkt de groep 'de Gelderse Roos' neer als een groep heelmeesters uit de 17de eeuw. De heelmeesters tonen oude heelmethodes, als pis kijken, potjes zetten en aderlatingen. Ook de pestdokters doen het festival aan, met in hun kielzog een paar rattenvangers.

Ook leuk om naar te kijken zijn; valkenier Willem van der Plijm met zijn giervalk Hakon; Herman Evers de touwslager met een lange lijnbaan en jongleur Arjen de Graaf, die alle kinderen in vervoering kan brengen met zijn behendige truc's.

Muziek is dit jaar meer dan ooit aanwezig op het festival. Vaste deelnemers 'de Scric de Zee', met zang en dans in de Noordzeekusttraditie, zal dit jaar aangevuld worden met 'de Slag en de Stoot, een groep professionele troubadours. In de Nieuwe kerk worden dit jaar concerten gegeven door de groep 'Rabaskadol'. Zij brengen in drie sessies van een half uur de oude muziek van de Haarlemse Stadspijpers ten gehore.

Speciaal voor de kinderen is er een schilderworkshop. In het kader van het Rembrand jaar gaan de kinderen een groot Schutterstuk maken. In samenwerking met het Frans Hals museum en kunstenares Rianne Peeperkorn.

Verder vinden de bezoekers op het plein marktkramen met oude waar en natuurlijk lekker eten en drinken.

Het Jopenfestival wordt gehouden op
Zondag 10 september tussen 10.30 en 17.00 uur
Op het Nieuwe Kerksplein ( midden in de oude Haarlemse Vijfhoek) in Haarlem.

---- --