NMBS

Stoomtrein rijdt tussen Denderleeuw en Schellebelle

30/08/2006

Spoorlijn 50 viert 150-jarig bestaan

De NMBS-Groep (NMBS-Holding, Infrabel en NMBS) en de gemeente Denderleeuw organiseren op zondag 10 september 2006 van 10 tot 17u feestelijkheden naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van de spoorlijn 50 tussen Brussel-Noord en Schellebelle. Zo kunnen de bezoekers een rit maken met een stoomtrein tussen Denderleeuw en Schellebelle. De biljetten voor de stoomtrein zijn in voorverkoop te verkrijgen in alle Belgische stations. Een ritje met de stoomtrein kost 5 euro voor volwassenen en 2,5 euro voor kinderen jonger dan 12 jaar. Bij aankoop van biljetten moet een keuze worden gemaakt uit de vier aangeboden ritten.

In t Kasteeltje in Denderleeuw is een boeiende tentoonstelling te bekijken over de geschiedenis van spoorlijn 50. Verder is er in Denderleeuw ook nog muzikale animatie en voor de allerkleinsten een springkasteel en een schminkstand. De toegang is gratis.

Geschiedenis van lijn 50

Reeds in 1846 bestonden er concrete plannen om een spoorlijn aan te leggen tussen Aalst en Brussel. De werken gingen echter pas van start op 28 november 1853 en het duurde nog tot 1856 vooraleer er een rechtstreekse spoorverbinding was tussen Brussel-Noord en Schellebelle.

Het station van Denderleeuw kende dankzij de nieuwe rechtstreekse verbinding met Brussel een aanzienlijke demografische groei en werd één van de belangrijkste spoorwegknooppunten. In 1910 werd er gestart met de aanleg van een rechtstreekse spoorverbinding Brussel-Oostende (lijn 50A) met aftakking in Denderleeuw. In 1930 werd deze nieuwe lijn in gebruik genomen.

Het station van Denderleeuw heeft een speciale band met stoomtreinen. Op 20 december 1966 had stoomlocomotief 29013 de eer om de allerlaatste reizigerstrein in normale dienst in Denderleeuw binnen te slepen. Vandaag, 40 jaar later, krijgt iedereen de kans om opnieuw een rit met deze legendarische stoomlocomotief te maken.

Voor de gelegenheid worden er ook speciale spoorwegzegels uitgegeven. Deze zullen op 10 september te koop worden aangeboden in de lokettenzaal van het station Denderleeuw.

(voor de dienstregeling: kijk op www.nmbs.be)