Nederlandse Islamitische Omroep
8 september 2006

Onderwerpen Nioscoop

10 september 2006, 12.33 tot 13.03 uur, Ned 2

9/11

Aanstaande maandag is het precies vijf jaar geleden dat de Verenigde Staten werden opgeschrikt door aanslagen. De beelden van de vliegtuigen die de WTC-torens in New York doorboorden staan velen in het geheugen gegrift. De aanslagen hebben de wereld veranderd, oorlogen in Afghanistan en Irak zijn een direct gevolg. In Nederland veranderde de sfeer ook, zeker na de aanslagen in Madrid en Londen en de moord op Theo van Gogh. Nioscoop sprak met Edwin Bakker, terrorismeanalist bij Instituut Clingendael over de dreiging van islamitisch terrorisme in Nederland, en of er sinds elf september in Nederland anders met moslims wordt omgegaan.

"Europa, het gebied van het contract"

De Bosnische moefti Mustafa Ceric heeft voorgesteld om een sociaal contract in te voeren tussen moslims en de maatschappij waarin ze leven. Het vraagstuk van de moslims in Europa baart de moefti namelijk zorgen. Het idee van een sociaal contract moet de positie van moslims in Europa verbeteren en een sociaal contract moet duidelijkheid verschaffen over de indeling in de islamitische wereld tussen dar al islam, het gebied van vrede, en de dar al harb, het gebied van de oorlog. Europa behoort volgens Ceric eigenlijk tot geen van beide, maar is het gebied van de dar al aqd, het gebied van het contract.

Vanaf zondag 10 september is Nioscoop verhuisd naar Nederland 2. Dus voortaan elke zondag van 12.33 tot 13.03 op Nederland 2.

----------

Voor de redactie:
Nadere informatie bij de redactie van de NIO, te bereiken tijdens kantooruren via 035-6772727, of redactie@islamitischeomroep.nl
Postbus 336, 1200AH Hilversum
Of kijk op de vernieuwde website: www.nioweb.nl