Gemeente Lisse

Plaatsing peilbuizen voor meten grondwaterstanden

Deze week worden plaatsen de gemeente en t het hoogheemraadschap van Rijnland op diverse locaties in Lisse, waaronder in de Poelpolder, Bloemenwijk en Zeeheldenwijk, 20 extra peilbuizen geplaatst. Via deze voor het oog niet zichtbare pijpen wordt in de periode van september 2006 tot circa maart 2007 (het regenseizoen) continu onderzoek gedaan naar de hoogte van het grondwater. De extra pijpen vormen een aanvulling op de 20 pijpen die al verspreid in Lisse staan en dragen bij aan het verkrijgen van extra informatie over de grondwaterstanden. Door deze gegevens af te zetten tegen de neerslagmetingen wordt beter inzicht verkregen in de effecten van neerslag en stromingen op verschillende plaatsen. De resultaten en eventueel te nemen wijkgerichte maatregelen worden opgenomen in het Waterplan Lisse dat de gemeente opstelt in samenwerking met het hoogheemraadschap van Rijnland.
De plaatsing van de extra peilbuizen is een vervolg op de enquête die begin juli bij een groot aantal huishoudens in Lisse in de bus viel. Deze had tot doel nader te inventariseren waar precies grondwateroverlast wordt ondervonden. Zon 300 huishoudens vulden de enquête digitaal of schriftelijk in. Alle reacties zijn inmiddels verwerkt in een kaart en op basis daarvan worden nu de extra meetpunten ingesteld.

Wie meer wil weten over de resultaten van de enquête en andere knelpunten met betrekking tot water in Lisse, is van harte welkom tijdens de inloopavond over het waterplan op woensdag 4 oktober a.s. tussen 19.00 en 21.00 uur in de raadzaal. Meer informatie hierover volgt via de gemeenterubriek in De Lisser.

Waterplan
In januari 2006 heeft de gemeenteraad geld beschikbaar gesteld voor het opstellen van een Waterplan. Door recente extreme weerssituaties en berichten over klimaatwijzigingen, zeespiegelstijging, bodemdaling en verstedelijking, is het onderwerp water momenteel zeer actueel. Hierom hebben het Rijk, de provincies, de gemeenten en de waterschappen in het Nationaal Bestuursakkoord Water vastgesteld dat elke gemeente een waterplan moet hebben. Onderdeel daarvan vormt de inventarisatie van de grondwateroverlast. Want ook knelpunten op dit gebied zullen bij de uitvoering van het Waterplan -zo mogelijk- worden aangepakt. Het Waterplan is medio 2007 gereed.