Politie Gelderland-Zuid

District De Waarden

Tiel

Fruitcorso en Appelpop rustig en in goede sfeer verlopen

Er hebben zich van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag geen ongeregeldheden voorgedaan rond het Fruitcorso en Appelpop. De politie schat het aantal bezoekers vrijdagavond rond de 35.000 mensen. Er werden buiten de feestelijkheden wat aanhoudingen verricht ter zake van belediging van politieagenten. Ook werden enkele mannen aangehouden waarvan getuigen zagen dat zij messen bij zich hadden. Een man werd aangehouden omdat hij fiets gestolen had en een er werden wat aanhoudingen verricht bij een vechtpartijtje.
De feestelijkheden werden begeleid door zo'n 50 agenten. Er is vanzelfsprekend ook gecontroleerd op alcoholgebruik. In totaal werden door agenten van het bureau Verkeershandhaving ongeveer 700 automobilisten medewerking gevraagd aan een blaastest. Vier van hen bleken teveel gedronken te hebben en kregen een bekeuring.

Zaterdag werd het Fruitcorso naar schatting van de politie bezocht door ongeveer 70.000 toeschouwers en kwamen er duizenden mensen meer dan vrijdagavond op Appelpop af. De politie heeft de handen vol gehad aan verkeersregeling. Ook zaterdag weer de gebruikelijke aanhoudingen. Voor belediging van de politie, vanwege het feit dat iemand een mes op zak had, wegens alcoholgebruik in het verkeer en diefstal.

Winkeldief elders veelpleger in Culemborg gesnapt

Culemborg

Vrijdagmiddag is een 39-jarige man uit Leerdam in een winkel op de Markt aangehouden omdat hij parfum had gestolen.

Hij had het flesje parfum met een waarde van bijna 26 euro in een plastic tas gedaan en was daarmee de kassa gepasseerd met de bedoeling de winkel te verlaten. Hij was samen met een nadere man, die in de gaten had dat de diefstal ontdekt was en wist te ontkomen. De Leerdammer werd aangehouden voor winkeldiefstal. Bij nader onderzoek bleek dat de verdachte ook wegens winkeldiefstal een bekende van de politie was in andere politieregio's. In overleg met de Officier van Justitie wordt de man maandag 11 september voorgeleid zodat het Openbaar Ministerie en de Rechter-commissaris kunnen beslissen wat er verder met de man gebeuren moet.

Ernstig verkeersongeval op de Boelenhamsestraat

Dodewaard

Zaterdagmorgen rond 01.50 uur werd aan de politie gemeld dat er een auto tegen een boom was gebotst op de Boelenhamsestraat waarbij meerdere personen gewond raakten.

De auto werd bestuurd door een 18-jarige man uit Zetten die nog maar kort zijn rijbewijs had. Een 17-jarige jongen uit Dodewaard die achterin de auto zat was ernstig gewond en werd het eerst door de brandweer en ambulancepersoneel uit de auto gehaald. Vervolgens de bestuurder die ook bekneld zat. Een 17-jarige jongen uit Zetten die ook achterin de auto was zelf uit de auto uit gekomen en zat in de berm. De drie slachtoffers werden per ambulance naar ziekenhuizen in Nijmegen gebracht. Het rijbewijs van de 18-jarige bestuurder zal worden ingenomen. Bij nader onderzoek bleek dat de bestuurder met een te hoge snelheid, ongeveer 95 km per uur, gereden zou hebben.

Maurikker met messen aangehouden

Tiel

Getuigen zagen vrijdagavond rond 22.40 uur in het centrum een man lopen een groot mes bij zich had. Zij waarschuwden de politie en gaven een signalement van de man.

De politie ging op onderzoek uit en troffen de man, een 24-jarige man uit Maurik, in de Eerste Bleekveldstraat. Hij bleek in zijn kleding drie messen te hebben. Hij verklaarde die messen bij zich te hebben om zich te verdedigen. Hij is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De messen, een keukenmes en twee messen die aan elkaar geklikt konden worden, zijn in beslag genomen. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Arnhemmer met mes aangehouden

Tiel

Getuigen zagen zaterdagmiddag rond 17.25 uur op de Waalkade twee mannen lopen waarvan er één een mes bij zich had. Zij melden dat aan de politie die tevens een goed signalement van de twee mannen kreeg.

De politie ging er met de getuigen heen die hen de mannen aanwezen. De één, een 49-jarige man uit Arnhem, had een mes in zijn zak en werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De andere man, een 48-jarige man uit Arnhem, werd ook aangehouden. De 49-jarige man verklaarde dat hij niemand met het mes bedreigd had en het gevonden had langs de Waalkade in het gras. De 48-jarige man verklaarde echter dat het mes van hem was. Het mes is in beslag genomen. De politie heeft proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Snelheids en gordelcontrole op de Tielseweg

Eck en Wiel

Vrijdag heeft de politie op snelheid en op de gordeldraagplicht gecontroleerd op de Tielseweg. Elf bestuurders kregen een bekeuring omdat zij geen gordel droegen, 12 kregen er een bekeuring omdat zij de maximum snelheid van 60 km per uur overschreden. De hoogst gemeten snelheid was 81 km/uur.

Aangehouden voor verduistering en diefstal van kassageld

Tiel

Een 40-jarige Arnhemmer heeft zaterdag aangifte gedaan dat hij medewerkers van zijn bedrijf in het centrum van Tiel had betrapt op diefstal van kassageld. Twee van hen, een 18-jarige Tielenaar en een 20-jarige Tielse hadden het geld weggenomen en werden in het bedrijf aangehouden. Een 19-jarige Tielenaar, die verduisterd geld van hen had aangenomen, werd in de buurt van het bedrijf aangehouden voor verduistering. Bij elkaar zouden er voor enkele honderden euro's aan kassageld gestolen zijn. De politie stelt nog een nader onderzoek in. De verdachten zijn daarom in verzekering gesteld.

Automobilist aangehouden voor dronkenschap en inrijden agenten

Rossum

Zaterdagavond rond 21.45 uur hielden agenten een alcoholcontrole op de Van Heemstraweg ter hoogte van Rossum. Op genoemd moment zagen zij uit de richting Zaltbommel een personenauto aan komen rijden met zeer hoge snelheid. De agenten gaven de bestuurder een stopteken maar hij reed door.

Twee agenten moesten opzij springen voor de aanstormende en over de weg slingerende auto. Het lukte om de bestuurder ter hoogte van St. Andries tot stoppen te dwingen. De bestuurder, een 26-jarige man uit Zaltbommel, werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Bij analyse van zijn adem bleek dat hij 555 Ug/l blies terwijl de limiet 220 Ug/l is. Het rijbewijs van de man is ingevorderd en zijn auto is in beslag genomen. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Vijf jongeren aangehouden voor het plegen van openlijk geweld

Tiel

Surveillerende agenten zagen zaterdagavond in de Waterstraat rond 22.15 uur dat een jongen achterna gezeten werd door een groep jongeren en mishandeld werd door een meisje. Toen de belagers zagen dat de politie hen in de gaten had, renden zij weg.

De agenten spraken de mishandelde jongen, een 13-jarige jongen uit Wamel, aan en verwezen hem voor het doen van aangifte naar het politiebureau. Terwijl de agenten met de jongen in gesprek waren kwamen zijn belagers ook weer aanlopen. Hij en enkele getuigen van de mishandeling wezen de jongeren die hem hadden mishandeld aan waarop zij werden aangehouden. Het groepje bestond uit vijf jongeren in de leeftijd van 14, 15 en 16 jaar en kwamen allemaal uit Tiel. De aanleiding tot de mishandeling was een ruzietje dat uit de hand was gelopen. De namen van de aangehouden jongeren zijn genoteerd en de politie zal nog een nader onderzoek instellen.

Gewonde en recalcitrante discobezoeker aangehouden

Beesd

Een 16-jarige knaap uit IJsselstein is zondagmorgen rond 02.10 uur op de Homburg aangehouden omdat hij weigerde te voldoen aan een politiebevel en de agenten beledigde.

De knaap werd door beveiligingspersoneel in de discotheek aangetroffen terwijl hij op de grond lag en gewond was aan zijn gezicht. Hij verklaarde dat een onbekende persoon hem met een kapotgeslagen bierglas in zijn gezicht had gestoken.

De knaap wenste niet door ter plaatse gekomen ambulancepersoneel aan zijn verwondingen verzorgd te worden en schold alles en iedereen uit. Daarom vertrok het ambulancepersoneel. Een meisje dat de jongen kende trachtte hem te kalmeren en hij kreeg van de discotheek gratis taxivervoer naar huis aangeboden. Onderweg naar de taxi begon de jongen nu ook de agenten uit te schelden. Hij weigerde ook om in de gearriveerde taxi te stappen en naar huis te gaan. Hij wilde opnieuw de discotheek binnengaan. Dat werd hem geweigerd. Vervolgens gaven agenten hem het bevel om zich te verwijderen. Ook dat weigerde hij. Daarom werd hij aangehouden en met het nodige verzet waarbij kleding van de agenten met bloed besmeurd raakte en de politieauto met bloed werd besmeurd, overgebracht naar het politiebureau. Daar is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

District Tweestromenland

Vechtpartij op de Vlakkers

Druten

Vrijdagavond kreeg de politie een melding van een grote vechtpartij op de Vlakkers. De politie ging erheen en toen zij daar arriveerde was de rust inmiddels weergekeerd.

Er stond een groep van ongeveer 20 man op straat. Eén van hen, een 20-jarige Drutenaar, had een confrontatie gehad met een 21-jarige Tielenaar waarbij klappen waren gevallen. Terwijl de politie daar was kwam de vader van de 21 Tielenaar er ook bij en twee Drutense broers van respectievelijk 29 en 20 jaar sloeg de vlam opnieuw in de pan. Bij het tumult werd ook een ruit van een bedrijfspand vernield.

Daarbij werd ook de politie bedreigd en hadden de agenten de grootste moeite zich de mannen van het lijf te houden. De Drutense broers moesten wegens openlijke geweldpleging worden aangehouden en kregen vanwege hun verzet pepperspray toegediend. De aanhouding van de 29-jarige Drutenaar lukte. De 20-jarige was een cafetaria binnengegaan waar meerdere personen binnen waren. Om escalatie te vermijden en omdat het met de aanhouding van de 21-jarige Tielenaar de rust was weergekeerd, besloot de politie het voor dat moment bij die aanhoudingen te laten. Er wordt nog een nader onderzoek ingesteld.

District Stad Nijmegen

Aangehouden voor bedreiging

Een 24-jarige man uit Renkum is zaterdagmorgen rond 04.30 uur aangehouden omdat hij op de Grote Markt een 19-jarige Nijmegenaar bedreigde.
De man uit Renkum die vanwege lastig gedrag een horecagelegenheid uitmoest bedreigde de Nijmegenaar met de dood. De Nijmegenaar was ook in die horecagelegenheid en kwam de portier te hulp. De Nijmegenaar belde de politie die ter plaatse kwam en de Renkummer aanhield. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt. De Nijmegenaar heeft aangifte gedaan.

Autokraker op heterdaad aangehouden

Zaterdag 9 september rond 17.35 uur melde een getuige dat er een auto opengebroken werd op de Nieuwe Marktstraat in Nijmegen. De getuige gaf er een goed signalement bij. Er was een motoragent, toen hij de melding hoorde, vrijwel direct de Nieuwe Markstraat kon inrijden. Hij zag een man die aan het signalement beantwoordde, weglopen en zich verbergen achter een auto.

De agent sprak de man aan en zag dat hij iets onder zijn jack verborg. De agent vroeg ernaar en zag dat hij een stapeltje Cd's onder zijn jack vandaan haalde. Voorts zag de agent dat hij een schroevendraaier in zijn broekzak had. Hij, een 36-jaige Nijmegenaar, werd aangehouden en door een andere surveillance-eenheid overgebracht naar het politiebureau. De schroevendraaier en de Cd's zijn in beslag genomen. Terwijl de motoragent daar nog was kwam er een bestuurster van een personenauto die bij de motoragent stopte. Haar auto bleek bij het portierslot op grove wijze opengebroken te zijn, maar de vermoedelijk gestolen Cd's waren niet van haar. In de buurt trof de politie nog vijf op dezelfde manier opengebroken personenauto's aan. Twee eigenaren hebben inmiddels aangifte gedaan. De aangehouden man bleek drugsverslaafd. Hij verklaarde de Cd's gevonden te hebben en met de schroevendraaier thuis zijn fiets gerepareerd te hebben. De politie stelt een nader onderzoek in en maakt proces-verbaal tegen hem op.

Aangehouden voor bedreiging medeflatbewoner

Een 56-jarige Nijmeegse werd, toen zij zaterdagavond in de lift van haar flatwoning aan de Lankforst wilde stappen, grof beledigd en met de dood bedreigd door een 35-jarige medeflatbewoner.

Een buurvrouw die dat hoorde en vervolgens ook werd beledigd en met de dood werd bedreigd, nam de 56-jarige snel mee de lift in waarna zij samen één van hun woningen gingen. Zij belden de politie die erheen ging.

Terwijl de politie het verhaal van de beide vrouwen aanhoorde, hoorden zij kabaal in het trappenhuis en zagen de 35-jarige man lopen die de vrouwen had bedreigd. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De 56-jarige vrouw heeft aangifte gedaan. De 35-jarige man verklaarde dat hij kwaad was geworden vanwege een familiekwestie. Hij bekende de bedreiging. Er wordt proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Schoonzoon vernielt auto schoonvader

Een 40-jarige Nijmegenaar vernielde zaterdagmiddag op de Groesbeeksedwarsweg de auto van zijn 58-jarige Nijmeegse schoonvader met wie hij een financiële kwestie had. De 58-jarige eigenaar van de auto deed aangifte. De politie belde vervolgens de 40-jarige schoonzoon die zich aan het bureau kwam melden. Hij werd aangehouden en er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

Nijmeegse aangehouden voor platbellen 112

Zondagmorgen rond 03.35 uur heeft de politie in haar woning aan de Hengstdalseweg een 42-jarige Nijmeegse aangehouden. Zij wilde een bepaalde politieagent spreken die echter niet in dienst was. Omdat zij vanaf zaterdagavond tot diep in de nacht het nummer 112 voortdurend bleef bellen en daarmee de toegankelijkheid van dit nummer, dat alleen voor noodsituaties gebruikt mag worden, belemmerde, werd zij in haar woning aangehouden. Er is proces-verbaal tegen haar opgemaakt.

---- --