Time : 18:24:45
Date : 10 September 2006
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

MINISTER VAN MECHELEN BESCHERMT OUDSTE GEBOUW VAN DE RED STAR LINE TE ANTWERPEN PERSMEDEDELING VAN DIRK VAN MECHELEN
VLAAMS MINISTER VAN FINANCIEN EN BEGROTING EN RUIMTELIJKE ORDENING

MINISTER VAN MECHELEN BESCHERMT OUDSTE GEBOUW VAN DE RED STAR LINE (ANTWERPEN)

Op 10 september, naar aanleiding van Open-Monumentendag 2006, bracht Vlaams minister Van Mechelen, bevoegd voor het onroerend erfgoed, een bezoek aan de voormalige gebouwen van de Red Star Line in Antwerpen.

De Red Star Line ontstond in 1873, als fusie tussen de "International Navigation Company" (Philadelphia) en de "Compagnie Société Anonyme de Navigation Belgo-Americaine" (Antwerpen). Het eerste schip van de maatschappij was de "Vaderland", een tot cargo en passagiersschip omgebouwde petroleumtransporter. Later volgden de "Nederland" en de "Zwitserland". De activiteiten van de maatschappij bereikten een hoogtepunt vlak voor de Eerste Wereldoorlog, met 133 schepen en jaarlijks 85.000 passagiers.

De Red Star Line is vooral bekend om haar rol in de immigratie naar Amerika. Tussen 1850 en 1930 vertrokken vanuit Antwerpen, dat goed bereikbaar was per spoor, een kleine 3 miljoen migranten (vooral Duitsers, Hongaren, Oostenrijkers, Polen en Russen). Ten gevolge van de recessie en de verstrengde immigratiewetgeving in de Verenigde Staten, moest de maatschappij in 1934 haar activiteiten staken.

Op de site van de Red Star Line aan de Rijnkaai/Montevideostraat bleven maar liefst 3 gebouwen van de maatschappij bewaard. Het oudste (RSL1) dateert uit 1893. Het verving het te klein geworden Red-Star-Linegebouw uit 1873, waarin de bagage werd ontsmet, de passagiers een douche moesten nemen en een medische controle ondergaan, en administratieve goedkeuring tot de overtocht werd verleend.

In 1904 werd aan RSL1 een stapelhuis toegevoegd (RSL2), enkel voor het stockeren van bagage. In 1922 werd voor het medisch onderzoek een totaal nieuw gebouw opgericht (RSL3); RSL1 en 2 werden vanaf toen enkel voor bagage gebruikt. Na 1934 fungeerde RSL3 een tijdlang als wervingslokaal voor havenarbeiders.

Minister Van Mechelen maakte van zijn bezoek aan de Red-Star-Linesite gebruik om het beschermingsbesluit te ondertekenen, waarmee na RSL2 en 3, die in 2001 al monument werden, nu ook RSL1, het oudst bewaarde gebouw van de maatschappij en het hart van de site, voorlopig als monument is beschermd. Nu kan een officiële beschermingsprocedure worden opgestart, waarbij alle betrokken partijen worden gehoord en het advies wordt ingewonnen van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen. Aan het einde van de procedure, die maximum 1,5 jaar duurt, neemt de minister op basis van de ingewonnen adviezen de beslissing tot al dan niet definitief beschermen.

Met de bescherming onderstreept de minister het historische belang van de Red-Star-Linesite, de betekenis ervan voor de geschiedenis van de Europese migratie en voor de ontwikkeling van de havenstad Antwerpen. De bescherming speelt ook perfect in op de ontwikkelingsplannen voor de site.

Voor meer info:
Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen
Persdienst: Philippe Heyvaert en Sabine Van Dooren Tel.: 02/552.67.35 GSM: 0495/23.16.90 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be