Persbericht ELF Benelux Racing League - Zolder, 10 september 2006

Persbericht t.a.v. de (auto)sportmedia

Dubbelzeges Sandor van Es en Niek Jansen

Zolder (B), 10 september 2006 - Niek Jansen heeft tijdens de 'Truck Grand Prix' op het circuit van Zolder zijn eerste zeges in de ELF BRL Light behaald. Sandor van Es stelde de dubbelzege veilig in de klasse ELF BRL-V6. Voor hem waren het alweer de derde en vierde zege op rij. De tweede race werd helaas overschaduwd door een zwaar ongeval, waarbij ELF BRL-V6 rijder Daniël Schryvers betrokken was. Gelukkig kon het sein 'rijders OK' worden gegeven.

De rijders in de ELF BRL hadden slechts tien minuten de tijd om een trainingstijd neer te zetten. Sandor van Es was de snelste, op slechts 0,001 seconde (!) gevolgd door Donny Crevels. Donald Molenaar en klassementsaanvoerder Jacky van der Ende deelden de tweede startrij. Sandor van Es lag van start tot finish op kop en won zijn derde race op rij. Zijn teamgenoot Donald Molenaar nam bij de start de tweede positie in en stond die niet meer af. De Belgische topper Marc Goossens, dit seizoen al winnaar van drie races, werkte zich van de zesde startpositie op naar de uiteindelijke derde (podium)plaats. Jacky van der Ende hield de schade in de strijd om de titel beperkt door als vierde te eindigen.
"De eerste ronden had ik het niet makkelijk", aldus Van Es. "Op de baan lag overal olie en zand, achtergelaten door de racetrucks. De baan was daardoor totaal anders dan in de training." Sandor stond lange tijd onder druk van zijn teamgenoot Donald Molenaar, maar slaagde er in het tweede deel van de race in om een gaatje te slaan. "Mijn start was leuk", vond Molenaar. "Ik heb één serieuze poging gedaan om Sandor te passeren, dat is niet gelukt. Als team hebben we een dubbelzege behaald en dat is een mooi resultaat." Marc Goossens toonde zich tevreden. "Ik zat tijdens mijn opmars lang vast achter Jacky van der Ende, dat kostte mij tijd. Verder ging het goed. De auto was goed en mijn derde plaats is een mooie uitgangspositie voor de tweede race."

Niek Jansen vertrok voor de eerste keer vanaf pole position in de klasse ELF BRL Light. De dit jaar in de klasse debuterende coureur lag de hele race op kop en won aldus zijn eerste race in de ELF BRL Light. Henry Zumbrink, als tweede gestart, drong lange tijd aan bij Jansen maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plek. Dick Freebird, als achtste vertrokken, zag zijn inhaalrace beloond met de derde plaats. "De strijd was spannend", vond de winnaar. "Ik werd een paar keer gehinderd bij het passeren van achterliggers, verder had ik weinig problemen." Henry Zumbrink, dit seizoen debuterend in de ELF BRL Light, behaalde alweer zijn vierde podiumplaats op rij. Dick Freebird reed een sterke race. "In de training had ik geen vrije ronde, daardoor kwam ik niet verder dan de achtste startplek. Ik heb een mooie inhaalrace gereden", vond hij zelf. "Mijn auto was perfect." Klassementsaanvoerder Marijn van Kalmthout kwam niet verder dan de vijfde plaats, achter de grieperige Peter Furth.

Als winnaar van de eerste race mocht Sandor van Es in de tweede wedstrijd vanaf pole position vertrekken. Bij de start pakte hij de kop, voor Donald Molenaar, Marc Goossens en Jacky van der Ende. In de tweede ronde ging Molenaar achterstevoren, waarna hij ver terugviel. "Ik zag niets aankomen", aldus het slachtoffer. Jacky van der Ende raakte Marc Goossens, die op zijn beurt tegen Molenaar aangleed. Door dit incident zag Van der Ende bovendien kans om Goossens te passeren. In de tweede ronde reed Daniël Schryvers hard achterop de stilstaande auto van Marlène Broggi, uitkomend in de Roadster Cup die deze keer samen met de ELF BRL in actie kwam. Het gevolg was een lange fase achter de safety car. Gelukkig kon na een aantal ronden het sein 'rijders OK' worden gegeven.
Na de safety car-situatie reed het veld nog enkele ronden, maar de top drie bestaande uit Sandor van Es, Jacky van der Ende en Marc Goossens veranderde niet meer.

.

"Gisteren heb ik echt gewonnen, vandaag is het een overwinning met een bijsmaak", reageerde Sandor van Es op de flinke crash. Van Es schoof door zijn zege door naar de tweede plek in de tussenstand. Jacky van der Ende noemde zijn aanrijding met Marc Goossens 'een samenloop van omstandigheden'. "Ik gaf Marc een tikje, hij raakte Donald. Voor mij pakte het uiteindelijk goed uit. Het belangrijkste vind ik echter dat het goed gaat met de twee rijders die bij de crash betrokken waren." Marc Goossens eindigde wederom op het podium. "Bij de 'herstart', na de safety car-situatie, raakte ik mijn derde plek even kwijt. Gelukkig kon ik orde op zaken stellen", aldus Goossens.

Dick Freebird pakte bij de start van de ELF BRL Light meteen de kop, komende vanaf de derde positie. Niek Jansen en Henry Zumbrink volgden. Freebird moest in de slotfase van de race toezien hoe Jansen hem passeerde en wederom zegevierde. "Dick verschakelde zich, ik kon daarvan profiteren", aldus de winnaar. "Ik ben echt heel tevreden." Henry Zumbrink moest in de allerlaatste bocht zijn meerdere erkennen in klassementsaanvoerder Marijn van Kalmthout, die aldus de derde plaats veiligstelde. "Toen ik achter de safety car reed, ging de koppeling stuk", vertelde Zumbrink na de race. "Mijn achteruitkijkspiegel stond bovendien scheef na een klein tikje, daardoor zag ik Marijn niet aankomen."
Marijn van Kalmthout behield met zijn derde plek de leiding in de tussenstand. "Ik kon nog één ding proberen om Henry te passeren en dat was hem uitremmen voor de laatste bocht. Dat lukte", aldus de regerend kampioen.

De volgende races van de ELF Benelux Racing League worden verreden tijdens het A1 GP-weekeinde, op een nagenoeg uitverkocht Circuit Park Zandvoort op 30 september en 1 oktober.

Uitslagen ELF BRL V6 kampioenschap, Truck Grand Prix, circuit Zolder (B), 10 september 2006:
1e race: 1. Sandor van Es, 16 ronden; 2. Donald Molenaar, op 2.205; 3. Marc Goossens (B), op 11.996;

4. Jacky van der Ende, op 15.283; 5. Jeroen Reijntjens, op 17.437; 6. Donny Crevels, op 17.805.

2e race: 1. Sandor van Es, 11 ronden; 2. Jacky van der Ende, op 1.137; 3. Marc Goossens (B), op 1.828;

4. Nelson van der Pol, op 2.696; 5. Allard Kalff, op 5.313; 6. Tim Verbergt (B), op 5.681.

Stand na twaalf races ELF BRL V6 kampioenschap 2006:
1. Jacky van der Ende 166 punten; 2. Sandor van Es 149; 3. Donald Molenaar 138; 4. Donny Crevels 119;

5. Marc Goossens en Danny van Dongen 116.

Uitslagen ELF BRL Light kampioenschap, Truck Grand Prix, circuit Zolder (B), 10 september 2006:
1e race: 1. Niek Jansen, 16 ronden; 2. Henry Zumbrink; 3. Dick Freebird; 4. Peter Furth; 5. Marijn van Kalmthout;

6. Loyd Tjon.

2e race: 1. Niek Jansen, 11 ronden; 2. Dick Freebird; 3. Marijn van Kalmthout; 4. Henry Zumbrink; 5. Peter Furth;