Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

Goud, zilver en brons voor gehandicapte menners

10/09/2006

Hellendoorn, 10 september 2006
De Nederlandse menners hebben uitstekend gepresenteerd op het wereldkampioenschap voor mensen met een lichamelijke beperking in Hellendoorn. Tweespanrijder Jan Ranzijn (Warmenhuizen) won individueel goud, enkelspanrijder Jacques Poppen (Froombosch) kreeg het individuele zilver omgehangen en het Nederlandse team wist de bronzen medaille te behalen.

Ruim 10.000 toeschouwers bezochten de afgelopen vier dagen de terreinen van manege 't Oale Spoor in het Overijsselse Hellendoorn voor de wereldkampioenschappen. Het prachtige weer, de uitstekende organisatie en de hulp van de vele vrijwilligers maakten het wereldkampioenschap tot een evenement van formaat, dat door alle deelnemers en hun begeleidingsteams geprezen werd. Vierentwintig deelnemers uit zes verschillende landen zetten hun beste beentje voort.

Jan Ranzijn startte in de tweespanrubriek met een gemiddeld gereden dressuur, maar maakte een enorme inhaalslag in de marathon waardoor hij wist op te klimmen van de vierde naar de eerste plaats in het tussenklassement. `Ik was vast van plan om mijn achterstand in te halen in de marathon,' vertelt Ranzijn. `Ik moest als eerste van start en heb gekozen voor niet te krappe, maar ook niet te ruime lijnen. Het liep heel lekker en achteraf bleek dat ik met mijn tweespan Friezen in alle hindernissen de snelste tijden had neergezet. Ik ben dan ook heel tevreden over deze paarden, die normaal als voor-en achterpaard fungeren in het vierspan.' In de vaardigheid liep het wat minder voor Ranzijn: `We hadden in dit parcours tien centimeter minder ruimte tussen de kegels dan normaal en dat maakte het extra moeilijk. Ik reed er zes balletjes af, maar gelukkig deed de menner voor mij dat ook waardoor de titel niet in gevaar kwam.' En zo verliet Ranzijn, die normaal gesproken met een vierspan uitkomt in de klasse 3, dolgelukkig als nieuwe wereldkampioen het menstadion in Hellendoorn. Lucia Feijen (Schoonoord) had met haar tweespan een onrustige start van de wedstrijd toen een van haar pony's pas bij de veterinaire herkeuring werd goedgekeurd en ze uiteindelijk alsnog mocht starten. Feijen ging er in de dressuur helemaal voor en schreef deze ex-aequo met de Britse Brenda Hodgson op haar naam. Helaas werd Feijen in de marathon gediskwalificeerd nadat zij een poortje vergat. Feijen wist op de afsluitende dag de zeer lastige vaardigheid te winnen, maar dit mocht helaas niet meer baten voor de einduitslag. De Duitser Josef Bödefeld won zilver, het brons ging naar Brenda Hodgson.

Enkelspanrijder Jacques Poppen had niet durven dromen dat hij op dit wereldkampioenschap zo hoog zou eindigen: `Je hoopt het altijd, en je droomt er ook van, maar dat ik nu echt zilver heb, dat is ongelofelijk!' Poppen reed met de Friese merrie Nienke, waarmee hij de afgelopen vier maanden intensief trainde om de sterke concurrentie hoofd te kunnen bieden. In de dressuur behaalde Poppen de zesde plaats, waarmee hij tevreden was: `Ik had mezelf tot doel gesteld om in de dressuur in elk geval aansluiting te houden met de bovenste helft van het klassement, en dat lukte.' Vervolgens reed Poppen een geweldige marathon, waarin hij op de tweede plaats eindigde. `Het liep als een speer!' De Groninger klom naar de vierde plaats in het tussenklassement, waarbij de top vier binnen een balletje van elkaar stond. `Ik ging bloednerveus de vaardigheid in, daar kon ik niets aan doen. Toen het balletje viel, ben ik pas gaan rijden.' Poppen verhoogde met deze minimale strafpunten de druk behoorlijk voor overige drie deelnemers. Toen de nummers een en twee van het klassement er balletjes aftikten, werd duidelijk dat Poppen het zilver in handen had. Het goud ging naar de Amerikaanse Diane Kastarna, het brons naar de Duitser Heiner Lehrter. Albert Dussel (Assen) eindigde op de vijfde plaats.

In het landenklassement moest het Nederlandse team, bestaande uit enkelspanrijders Poppen en Van Dussel, Engeland en Duitsland voor laten gaan. Het derde Nederlandse teamlid Liske van Someren (Kampen) moest na de openingsceremonie de zeer moeilijke beslissing nemen om af te zien van deelname. Haar nieuwe pony bleek nog te sterk voor haar om op een verantwoorde manier aan de wedstrijd te kunnen deelnemen.

Over twee jaar wordt het zesde wereldkampioenschap voor menners met een lichamelijke beperking in Duitsland georganiseerd. In 2010 vindt het wereldkampioenschap voor het eerst plaats als onderdeel van de wereldruiterspelen die in het Amerikaanse Kentucky worden gehouden.

Einduitslag CPAI4* tweespannen Grade 1:

1. Jan Ranzijn (Ned) 136,95

2. Josef Bödefeld (Ger) 167,30

3. Brenda Hodgson (Gbr) 187,91

Einduitslag CPAI4* enkelspannen Grade 1:

1. Diane Kastarna (Usa) 118,41

2. Jaques Poppen (Ned) 119,49

3. Heiner Lehrter (Ger) 122,63
5. Albert Dussel (Ned) 129,66

Einduitslag CPAI4* teams:

1. Duitsland 227,07

2. Engeland 242,52

3. Nederland 249,15
Bron: KNHS/CVT