KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

10-9-2006

WK 470 - spanning loopt op met 1e plaats dames en 5e plaats heren

Vandaag was er voor de kust van Rizhao een voor zeilers lastig natuurverschijnsel: twee "vechtende winden". Een aflandige wind en een wind van zee stonden schuin tegen elkaar in waarbij soms de vlagen hard van het land kwamen en vlak daarna weer van zee. Tussenin was vaak een soort niemandsland met weinig wind. Dat alles varieerde in sterkte van 6 tot 15 knopen (2 tot 4 bft). Deze situatie staat garant voor wedstrijden met ongelofelijk grote wisselingen. De Nederlanders lieten zich niet gek maken en deden goede zaken.

470 dames
Marcelien en Lobke konden na een grote winddraaiing in de eerste wedstrijd de schade beperkt houden tot een tiende plaats. Dit lukte vooral door hun goede snelheid. De snelheid met licht weer is iets waar de laatste maanden hard aan gewerkt is. Direct na het dramatisch verlopen EK (24e plaats) werd in juni besloten dat het roer drastisch om moest. Met 4,5 uur fietsen per dag gedurende 6 dagen in de week en een strak dieet werden rigoreuze maatregelen genomen. Het resultaat was 11 kilo(!) gewichtsverlies voor het team. Daarnaast werd veelal onder leiding van trainer Daniel Smith ten minste 3 uur per dag getraind op het lichtweer zeilen. Deze aanpak werpt duidelijk zijn vruchten af terwijl de snelheid met méér wind er nauwelijks onder te leiden heeft. Dat bleek in race twee van vandaag toen de NED 11 met een tot 4 bft toegenomen wind na een slechte start schijnbaar
moeiteloos naar een tweede plaats voer. Marcelien en Lobke behouden de leiding in het klassement met een krappe voorsprong op twee Japanse teams die het verrassend goed doen.

470-heren
Sven en Kalle maakten een flinke sprong in het klassement en bezetten nu een knappe vijfde positie. Met nog drie dagen te gaan en hele kleine verschillen in de top van het klassement is er nog héél veel mogelijk. Volgens Kalle was het door de wisselende wind een dag van kijken, kijken en nog eens kijken. "Anderhalve minuut voor de start van de tweede wedstrijd vroeg Sven aan mij wat ik dacht dat de beste kant was. Mijn antwoord was: "dat zullen we over 15 seconden zien, als de damesvloot bij de bovenboei komt. Bij de dames, die voor ons waren gestart waren, was rechts duidelijk beter en dat deed ons besluiten voor de rechterkant te kiezen!" Niet zonder resultaat: eerste bij de eerste boei. In de rest van de wedstrijd moesten zij alleen de Australiers Belcher/Behreins voorbij laten gaan. In de ochtendrace zeilden de broers al met een zelfde kijken-en-kiezen mentaliteit naar de 8e positie.

Uitslagen 470 dames, stand na acht races Uitslagen 470 heren, stand na acht races,

1. Marcelien de Koning, Lobke Berkhout , 22 pts 1. Nic Asher/Elliot Wilis (Gbr) 26 pts

2. Yoshisako Yuka/Okuma Noriko, (Jpn), 25 pts 2. Nathan Wilmot/Malcolm Page (Aus) 32 pts

3. Ai Kondo/Naoko Kamata (Jpn), 30 pts 3. Sime Fantel/Igor Marenic (Cro), 37 pts
5. Sven en Kalle Coster, (Ned) 38 pts

Internetadres: www.sailing.org
E-mailadres:yvonne.vlek@watersportverbond.nl