BELEID EN ORGANISATIE

Jacob Fioole wint Salonprijs 2006

Tijdens de afsluiting van de negende editie van de zomerpresentatie Salon, op zondag 10 september j.l., is de winnaar van de Salonprijs 2006 bekend gemaakt. Aan Salon IX namen zesenveertig Brabantse kunstenaars, van wie in 2005 materiaal in de NBKS-kunstenaarsdocumentatie werd opgenomen, deel. Uit alle Salon-deelnemers koos de jury -bestaande uit interdisciplinair kunstenaar Anna Goos, tekenaar Kitling Jordens, beeldend kunstenaar en vormgever Rob Leijdekkers en NBKS directeur Jos Wilbrink- met overtuiging voor schilder en tekenaar Jakob Fioole.

De winnaar 2006...
Jakob Fioole is woonachtig in Breda en studeerde in 2002 af aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in Den Bosch. Na de studie heeft hij zich een langere periode afgezonderd in zijn atelier om zich op het schilderen en tekenen te concentreren. De jury is van mening dat deze periode van 'zelfstudie' zeker zijn vruchten heeft afgeworpen: "Fioole's werk is duidelijk niet meer academisch, integendeel. Er is, al vroeg in zijn carrière, sprake van een volwassen en herkenbaar handschrift."
De jury is met name onder de indruk van de opmerkelijke manier waarop Fioole schildert:
"Zijn kleurgebruik is opvallend en hij weet op knappe wijze een fraaie gelaagdheid te bereiken. Door die gelaagdheid roepen de beelden bij de kijker iets op waar hij niet direct grip op krijgt: een zekere spanning, een bepaald vermoeden. Het fascineert en intrigeert. Vastberaden en met passie schept hij een eigen wereld, rijk aan sfeer."

In het werk van Fioole staat verbeelding centraal. Er ligt een uitgebreid beeldarchief aan ten grondslag. Fioole: "Er zijn continu gebeurtenissen in de wereld die mij aangrijpen en inspireren. Heden en verleden, een futiliteit of oorlog, een vage jeugdherinnering of confronterende televisiebeelden." Al schilderend of tekenend combineert hij beeldfragmenten tot een nieuw geheel ontstaat; de gebeurtenissen komen samen in een nieuwe, persoonlijke realiteit. "Met deze combinaties vertel ik mijn verhaal en probeer ik aan de toeschouwer mijn verwondering over te dragen."

De Salonprijs...
De Salonprijs wordt door de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting (NBKS) jaarlijks uitgereikt aan één van de deelnemende kunstenaars, wiens werk zich in de ogen van een professionele jury onderscheidt door kwaliteit, persoonlijk handschrift, vakmanschap en eigenzinnig karakter. De winnaar krijgt de opdracht om de NBKS-nieuwjaarskaart te ontwerpen en een honorarium van 1000 euro.

meer informatie over de zomerpresentatie Salon IX... http://www.nbks.nl/frames/salonIX_meer.htm