Ingezonden persbericht


SCHRIJVERS PRESENTEREN HUN FAVORIETE FILM IN
DE WIJDE BLIK
MAANDAG 11 SEPTEMBER 21.00 UUR:

YASMINE ALLAS over BREAKING THE WAVES

Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht. Reserveren: 030-2320452
Entree: ¤ 10,-.

,,Dit is mijn leven,'' dacht Yasmine Allas toen zij Breaking the Waves (1996) voor het eerst zag. Want net als hoofdpersoon Bess voelde zij zich indertijd verscheurd tussen geloof en liefde, tussen haar familie en haar man. In een zeer speciale en persoonlijke aflevering van De Wijde Blik vertelt de schrijfster waarom deze film haar zo dierbaar is.

Yasmine Allas (1967) werd geboren in Mogadishu, Somalië en kwam eind jaren tachtig in Nederland terecht. Ze debuteerde in 1998 met Idil, een meisje. Daarna publiceerde zij onder meer de roman De generaal met de zes vingers (2001), die zich net als haar eerste boek afspeelt in een naamloos islamitisch land. Haar meest recente roman is De blauwe kamer (2004). Allas' werk werd zeer positief ontvangen; de pers roemde haar 'machtig verteltalent', haar gedrevenheid en haar engagement. Dat engagement spreekt ook uit Ontheemd en toch thuis (2005), een openhartig essay waarin Allas vanuit persoonlijk perspectief veranderingen in de Nederlandse samenleving beschrijft. Vijftien jaar geleden werd zij aangesproken op haar persoon, tegenwoordig hoort de schrijfster steeds vaker: 'jullie moslims...'. Een buurtbewoner bad recentelijk voor Allas: laat Allah haar Nederlandse echtgenoot doodmaken, om hem te vervangen door een goede moslim. "Breaking the Waves" (Lars von Trier / 1996) speelt zich af in een zeer gelovig dorp in het noorden van Schotland. Hoofdpersoon is Bess McNeil (Emily Watson), een naïef en religieus meisje. Zij wordt hartstochtelijk verliefd op Jan, een oudere Deen die werkt op een olieplatform. Ze trouwen en hebben elkaar lief totdat Jan weer vertrekt naar zijn booreiland. De radeloze Bess bidt tot God dat haar man voorgoed bij haar terugkeert. En dat doet hij, maar dan wel totaal verlamd; Jan krijgt namelijk een ernstig ongeluk.

De relatie tussen religie, geloof en liefde is een belangrijk thema in deze aangrijpende film. ,,Breaking the Waves is een melodrama in de beste zin van het woord; ontroerend maar nooit sentimenteel, tragisch zonder dramatisch te zijn,'' zo oordeelde de Filmkrant. Filmliefhebbers zijn gewaarschuwd: weinig mensen halen het einde van Breaking the Waves met droge ogen.

Voor meer informatie, zie www.hartlooper.nl