Wageningen Universiteit

Verbrede functie van bossen dwingt sector tot herzieningen Europese bosbouwkundigen buigen zich over nieuwe rol

Uitnodiging aan de pers.
Van 11 tot 14 september komen meer dan honderd bosbouwkundigen uit vrijwel alle Europese landen in Kerkrade bij elkaar om zich te beraden op hun nieuwe toekomst in een Europa waarin burgers, overheden en organisaties anders denken dan voorheen over het bossenbeleid. De conferentie wordt georganiseerd door het European Forest Institute (EFI) samen met onderzoekers Alterra van Wageningen UR en Wageningen Universiteit.

Mediavertegenwoordigers zijn van harte welkom (zie onderaan).

Op de Europese bossen wordt een steeds groter beroep gedaan. Waar vroeger een beperkt aantal bosbeheerders met een beperkte belangen het voor het zeggen had, zijn er nu regionale of nationale overheden en particuliere instellingen die zich zelfs wereldwijd mengen in het beleid ten aanzien van bossen. Voor bossen wordt een rol toegekend of ingepast voor functies als biodiversiteit, als bufferzone voor klimaatsveranderingen, als een langzaam veranderende medespeler in herzien landgebruik of om hun esthetische waarden.

Het instrumentarium om die nieuwe toekomst voor de Europese bossen in kaart te brengen lijkt te worden ingehaald door deze ontwikkelingen. De onderzoekers van bossen en natuur uit Europa gaan gedurende een vierdaags congres in op de veranderende maatschappelijke rol van de bossensector en van het wetenschappelijk onderzoek daarin.