Provincie Noord-Holland

PvdA-statenleden N-Holland lopen stage in jeugdzorg

Maandag 11 september zullen alle statenleden van de PvdA in Noord-Holland een dag stage lopen bij een jeugdzorginstelling in Noord-Holland. De PvdA wil zich hiermee informeren over problemen waarmee de jeugdzorg kampt. Hoe staat het met de wachtlijsten in de jeugdzorg? Worden problemen van kinderen tijdig gesignaleerd? Worden kinderen met problemen effectief geholpen, of van het kastje naar de muur gestuurd. En wat voor rol zien behandelaars, (pleeg)ouders en cliënten voor de provincie? Op deze vragen hoopt de PvdA tijdens de stages antwoord te krijgen.

Voor de PvdA is een goede jeugdzorg erg belangrijk. In het landelijke verkiezingsprogramma van de PvdA staan kinderen centraal. Kinderen verdienen kansen en de samenleving heeft baat bij goed opgevoede kinderen. Daarom geldt voor de PvdA: Kinderen eerst! De PvdA wil kinderen gelijke kansen bieden op ontwikkeling. Jeugdzorg is van groot belang om achterstanden en problemen bij de jeugd te voorkomen en verhelpen. Preventie staat voor de PvdA voorop, maar als het mis gaat is het belangrijk dat kinderen snel en effectief geholpen worden. Gelukkig zijn er tal van organisaties actief waar men hard werkt om deze kinderen te helpen. Een aantal van deze organisaties zal de PvdA tijdens deze stagedag bezoeken.

Ook in Noord-Holland strijdt de PvdA al jaren voor een betere jeugdzorg. Vooral de nog altijd bestaande wachtlijsten zijn een doorn in het oog. PvdA-statenlid Songül Akkaya: "Wachtlijsten in de jeugdzorg kan de overheid zich niet permitteren. Er zijn toch ook geen wachtlijsten bij de brandweer? Wij pleiten daarom al langer voor meer geld, waarmee de wachtlijsten effectief kunnen worden weggewerkt". Ook vallen kinderen nu te vaak tussen wal en schip door de onoverzichtelijkheid van organisaties die zich met jeugd bezighouden. Akkaya: "De PvdA vindt dat ontoelaatbaar. Wij willen dat signalering van problemen en de hulp die daarbij hoort effectiever wordt ingericht. Tijdens deze stagedag willen wij ons laten informeren wat daaraan verbeterd zou kunnen worden".

De statenleden gaan stage lopen bij drie verschillende jeugdzorginstellingen. Zo bezoeken een aantal statenleden De Bascule. Dit is een academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie voor de regio Amsterdam en omstreken. De Bascule werkt samen met twee universiteiten en wil door een brug te slaan tussen wetenschap en praktijk een wetenschappelijk verantwoorde behandeling, ondersteuning en onderwijs bieden aan kinderen tussen nul en achttien jaar. De statenleden zullen tijdens hun stage worden geïnformeerd over de verschillende behandelingen die De Bascule biedt en gesprekken voeren met behandelaars, pleegouders en cliënten.

Andere statenleden zullen een dag meelopen met de William Schrikker Groep. Deze organisatie ondersteunt kinderen met een handicap. Zo biedt zij onder meer pleegzorg. Zij maakt gezinsopvoeding mogelijk voor gehandicapte kinderen die niet thuis kunnen wonen. Pleegzorgwerkers van de William Schrikker Groep bieden begeleiding aan pleegouders, die hun huis openstellen voor een kind met een handicap. De statenleden zullen tijdens hun stage een dag meelopen met een aantal van deze gezinsvoogden.

Tenslotte wordt Medisch Kinderhuis Antonius in Castricum bezocht. Dit kinderhuis is een onderdeel van Parlan, een organisatie voor geïndiceerde jeugdzorg in onze provincie. Het Antonius, dat zich richt op de behandeling van kinderen met een ernstige of complexe psychosociale problematiek, biedt plaats aan 43 kinderen in de leeftijd van 3 t/m 10 jaar.


*** EINDE PERSBERICHT ***



Provincie Noord-Holland