Ministerie lnv

http://www.minlnv.nl

nr.128 6 september 2006

Persuitnodiging

MINISTER VEERMAN START .TOUR DE LA CAMPAGNE. IN REGIO WEST

Aanstaande maandag, 11 september, start minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zijn .Tour de la campagne. in Landsdeel West. In de komende maanden bezoekt hij verschillende plattelandsprojecten in vier regio.s. Centraal staan de kansen en dilemma.s voor een vitaal platteland en de actuele ontwikkelingen in de betreffende regio.s. In regio West praat Veerman met melkveehouders, akkerbouwers, natuur- en milieuorganisaties over de veenweideproblematiek (inklinking en grondwaterstand), natuur en natuurbeheer, glastuinbouw, recreatie en ontwikkelingen in de akkerbouw.

Minister Veerman fietst, loopt en vaart door het gebied en praat daar met gedeputeerden, ondernemers en andere betrokkenen uit de vier provincies. Genodigden kunnen de hele tocht en de discussies volgen via een live beeld- en geluidverbinding. In Zorgboerderij Amstelkade staat een scherm opgesteld. Na afloop van de tocht is er kort gelegenheid voor discussie.

Er zijn miljarden euro.s geïnvesteerd in een vitaal platteland. Ook de komende jaren zal dat niet anders zijn. De provincies krijgen een prominente rol via het nieuwe Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG) met zo.n 3,2 miljard euro Rijksgeld voor plattelandsprojecten. Het Rijksgeld vormt samen met financiële bijdragen van de EU, provincies, gemeenten en waterschappen een budget van ongeveer 7,5 miljard euro in de komende zeven jaar.

Het platteland verandert snel. Agrarische bedrijven worden groter of gaan zich toeleggen op andere activiteiten. De bevolking vergrijst en er komen meer stadsmensen wonen, er komen nieuwe relaties tussen stad en platteland, andere soorten bedrijven komen in de plaats van boerderijen, recreatie en toerisme neemt toe.

U bent van harte welkom op maandag 11 september, Zorgboerderij Amstelkade, Amstelkade 61 in Wilnis. Het programma start om 9.00 uur en is om 12.00 uur afgelopen. U kunt de .Tour de la campagne. ook live volgen op www.gebiedsgerichtbeleid.nl.

De volgende halteplaatsen van .Tour de la campagne. zijn: 4 oktober, regio Oost nabij Neede-Borculo
11 oktober, regio Noord vanaf Dongeradeel
15 november, regio Zuid vanaf Den Bosch

Kijk voor meer informatie op www.gebiedsgerichtbeleid.nl en www.ilg.nu.

Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Murco Mijnlieff, 070 378 4515 Provincie Utrecht (namens de provincie Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland), Peter Leonhart, 030 258 3325.