Fractie PvdA Rotterdam

Fractie PvdA Rotterdam

Persuitnodiging

Donderdag 07 september 2006

PvdA een dag op stap met vrijwilligers wijkcentrum

Maandag 11 september is de PvdA de hele dag te gast bij de tientallen vrijwilligers van wijkgebouw de Oriënt. Rotterdamse raadsleden en wethouders, raadsleden en wethouder Jan Hamming uit Tilburg en Tweede Kamerlid Peter Meijer (Grote Stedenbeleid) lopen een dag lang mee met deze vrijwilligers.

Dit werkbezoek is een opvolger van het bezoek dat gemeenteraadslid Birsel Gülmüs samen met Tweede Kamerlid Aleid Wolfsen eerder dit jaar aan het wijkgebouw in Prins Alexander bracht.

Tijdens dit eerdere bezoek is het idee ontstaan om met een delegatie van de PvdA een dag langs te komen in dit wijkcentrum, met name om te kijken en te luisteren naar het werk, de inzet en de motivatie van de vrijwilligers. En de vrijwilligers van de Oriënt hebben zich hard ingezet om er een mooi programma van te maken waarin bewonersparticipatie centraal staat.

Het programma van maandag 11 september:

De Oriënt is al vroeg open en daarom is de PvdA er ook al vroeg.

8.30 uur Ontvangst door afgevaardigden van de vrijwilligersraad met koffie en thee en iets lekkers.

9.00 uur Onder het genot van een tweede kopje zal er per persoon een keuze gemaakt moeten worden uit een aantal activiteiten. Om een juiste indruk te krijgen wordt de delegatie in kleinere groepjes verdeeld.

9.30 uur bezoek aan de activiteiten:


1. Praat en breigroep, Een gelegenheid voor vrouwen van buitenlandse afkomst en Nederlandse vrouwen om elkaar te ontmoeten. Het breien wordt als rode draad gebruikt. Vrijwilligsters helpen niet alleen bij het aanleren van nieuwe breitechnieken, maar houden ook het gesprek opgang. Zij geven uitleg over allerlei zaken waar vragen over zijn en helpen bij de Nederlandse taal


2. Leren fietsen (basiscursus)

De fietscursus bestaat uit een theoretisch en een praktijk gedeelte. De theorie wordt in de Oriënt gegeven en de praktijklessen in de parkeergarage van het winkelcentrum Oosterhof. De cursus is bedoeld voor volwassen mensen die de techniek van het fietsen willen leren.


3. Vrouwen Informatiepunt Prins Alexander (VIP)

Een vrijwilligersgroep die zich al haast 15 jaar inzet voor de belangen van vrouwen. Van hun hand komen laagdrempelige activiteiten voor ontmoeting en ontspanning maar ook de aanzet voor cursussen die kunnen leiden tot werk.


4. Dynamo, streetwork en DOSA

Deze drie projecten verzorgen in nauwe samenwerking zowel individueel als groepsgericht het aanbod van SBA voor jongeren die dreigen vast te lopen en/of overlast veroorzaken.


5. OKbank

Een project dat mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt activeert gebruik te maken van hun Onbenutte Kwaliteiten.


6. Conversatiecursus Verstaan, Begrijpen en Begrepen worden.

Deze taalcursus vindt normaal gesproken op vrijdagochtend plaats. Op deze maandagochtend zullen de Nederlandse vrijwilligsters hun ervaringen delen.

11.45 uur Pauze en even de tijd om onder elkaar na te babbelen over het ochtendprogramma.

12.30 uur Lunchen samen met de TussenSchoolseOpvang (TSO). In het kader van Bredeschool komen de kinderen van de basisschool tussen de middag hun boterhammetje in de Oriënt eten in een veilige en ontspannen sfeer.

14.00 uur Wijkwandeling

Er valt veel te vertellen over de wijk. Over de speelplekken, gevaarlijke plekken, voorzieningen voor ouderen, project Buiten-speel-je , hangplekken, over het evenementenplein, muurschilderingen, het kunstobject en jongerencentrum STORM.

Praten is één, maar voor een echt beeld is zien onontbeerlijk.

15.30 uur High tea. De dag wordt gezamenlijk afgesloten met een uitgebreide theetafel. Voor deze high tea zullen afgevaardigden van verschillende groepen worden uitgenodigd, waaronder:


- Vrouwen Informatiepunt Prins Alexander (VIP);


- Stichting Bewonersorganisatie Oosterflank (BSO);


- Vereniging voor Iraanse taal en Cultuur;


- Stichting Turkse Oudervereniging Rotterdam (STOR);


- Regionale Instelling Beschermd Wonen (RIBW);


- Vrijwilligersraad;


- diverse vrijwilligers van de verschillende activiteiten;


- personeel van SBA.

Onder het genot van wat lekkers en een potje thee kan er in kleine groepjes informatie uitgewisseld worden.

De Oriënt in vogelvlucht

De Oriënt is een wijkcentrum in de Rotterdamse wijk Oosterflank. De wijk is in de jaren zeventig gebouwd naast de bekende wijk Prins Alexanderpolder. De wijk had weinig sociale voorzieningen. Een supermarkt met een postagentschap, drie basisscholen en een buurthuis. In de jaren negentig is het aangrenzende winkelcentrum de Oosterhof uitgebreid met de woonboulevard Alexandrium . Buurthuis de Oriënt is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een wijkcentrum.

Het wijkcentrum is niet al te groot en heeft het echte buurthuiskarakter weten te houden. In het wijkcentrum zijn meerdere organisaties, projecten en werksoorten ondergebracht. Naast het sociaal-cultureel werk van Stichting Buurtwerk Alexander (SBA) zijn de jongerenprojecten Dynamo, streetwork en DOSA er gehuisvest. Ook de stichting RIBW (Regionale Instelling Beschermd Wonen) heeft onderdak in de Oriënt.

De bewonersorganisatie is in een naburig pand getrokken en de werkers van SBA werken nauw samen met verschillende zelforganisaties en zelfstandige vrijwilligersgroepen.

Meer informatie:

Gemeenteraadslid Birsel Gülmüs, 06-53650873

Als u belangstelling heeft om (een deel van) het bezoek bij te wonen kunt u contact opnemen met fractiemedewerker Jeroen Metz, jmetz@stadhuis.rotterdam.nl of 06-41363907

Monique Smits, communicatie

010-417 9368, 06-123 55 791
msmits@stadhuis.rotterdam.nl

Fractie PvdA Rotterdam

Coolsingel 40

3011 AD Rotterdam

010-417 2105
pvda@stadhuis.rotterdam.nl

www.pvdarotterdam.nl