Gemeente Eindhoven

Persbericht 7 september 2006, 217

Zwerfavalproject: Zwerf je mee?

Leerlingen ontwerpen eigen afvalverwerker

Op 11 september start het zwerfafvalproject âZwerf je mee?â voor 300 leerlingen van het Pleincollege Eckart en 80 leerlingen van de Eindhovense School met een kick-off over het ontwerpen van een afvalverwerker.

Voor het derde jaar werken gemeente Eindhoven, het Milieu Educatie Centrum en middelbare scholen samen aan de bewustwording van het weggooigedrag bij jongeren middels de inzet van zwerfafvalprojecten. Vier scholen hebben zich dit jaar voor het zwerfafvalproject âZwerf je mee? Naar een duurzame leefomgevingâ aangemeld. Het Pleincollege Eckart en de Eindhovense school strijden in de ontwerpwedstrijd naar de beste oplossing voor het kauwgomprobleem en de leukste afvalverwerker.

Vorig jaar hebben de leerlingen in het kader van dit zwerfafvalproject de wethouder een brief geschreven waarin ze zelf oplossingen en adviezen aandroegen voor de aanpak van zwerfafval in Eindhoven. Uit de top drie kwam het advies om âleukeâ afvalbakken te plaatsen in Eindhoven zodat mensen sneller geneigd zijn hun afval daarin te deponeren. Denk bijvoorbeeld aan âHolle Bolle Gijsâin de Efteling. Dit advies heeft de gemeente aangegrepen om voor dit jaar een ontwerpwedstrijd voor een afvalverwerker en een oplossing voor het kauwgomprobleem te koppelen aan het zwerfafvalproject. De winnaars worden uitgenodigd om een dagje mee te kijken hoe hun ontwerp tot prototype wordt ontwikkeld bij het twee- en driedimensionale productiebedrijf Bruns (www.bruns.nl).

âs Morgens op 11 september vindt de kick-off plaats op Pleincollege Eckart en âs middags bij de Eindhovense School. Wouter Biegelaar oud student van de Design Academie verzorgt de lezing. Zelf is hij afgestudeerd op het concept âOntwerpmachineâ. Mensen die een klacht, probleem of irritatie hebben kunnen deze melden op de site, bijvoorbeeld verpakkingen die niet makkelijk open te maken zijn. Wouter gaat vervolgens op zoek naar een creatieve oplossing. www.ontwerpmachine.nl In de Kick-off geeft hij de leerlingen tips, ideeën en richtlijnen waaraan het ontwerp moet voldoen. In week 44/45 zullen de beste vijftien werkstukken van beide scholen worden gepresenteerd en verdedigd op de Design Academie. Een deskundige jury bestaande uit mensen van de Design Academie, het bedrijf Bruns en de gemeente zullen een aantal winnaars kiezen. Het hele zwerfafvalproject wordt ten slotte afgesloten met de bekendmaking van deze winnaars door de wethouder in de raadzaal van het Stadhuis. De ontwerpen zullen een aantal weken voor het publiek te bezichtigen zijn in het Stadhuis en aansluitend op het Milieu Educatie Centrum.