Pijnacker-Nootdorp


datum 8 september 2006

Kunst in gebouw begraafplaats Sint Janshof

Op maandag 11 september worden drie kunstwerken opgeleverd in het gebouw van begraafplaats Sint Janshof, gelegen aan de Noordweg tussen Pijnacker en Nootdorp. Wethouder Leo Suijker neemt de kunstwerken namens de gemeente symbolisch in ontvangst. Kunstenares Marian Bijlenga legt zelf de laatste hand aan de kunstwerken, die rond 12.30 uur worden opgeleverd.

Selectie
Een voorbereidingsgroep bestaande uit de leden van de Commissie beeldende kunst, bestuursleden van de begraafplaats en de directeur van Uitvaartvereniging De Laatste Eer hebben gezocht naar passende kunst voor de aankleding van de aula van de begraafplaats. Na een uitgebreide bespreking van het werk van zeven kunstenaressen koos de voorbereidingsgroep voor een wandreliëf. Uiteindelijk zijn drie werken van kunstenares Marian Bijlenga geselecteerd. Het college heeft ingestemd met deze keuze.

Kunstwerken
De drie kunstwerken komen in de ontvangstruimte, in de gang en in de aula te hangen. Twee kunstwerken zijn gemaakt van paardenhaar; het derde kunstwerk bestaat uit een compositie van drie collages met geometrische patronen van gedroogd blad.

Kunstenares
Marian Bijlenga heeft in haar atelier een grote collectie wandreliëfs met verfijnde driedimensionale structuren. Direct na haar opleiding textiel aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam heeft Marian Bijlenga gekozen voor de lijn als vervoermiddel voor haar ideeën. De werken spelen hun schaduwspel met de wand waarop ze zijn bevestigd. De natuur is haar belangrijkste inspiratiebron en de kunstenares maakt gebruik van allerlei natuurlijke materialen zoals paardenhaar en bladeren. Het werk van Marian Bijlenga is opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Verder heeft zij diverse nationale en internationale prijzen en erkenningen op haar naam staan.

NB voor de redactie, niet ter publicatie: om een indruk te krijgen van de kunstwerken worden drie foto's bijgevoegd. De foto's zijn elders gemaakt, dus niet bij begraafplaats Sint Janshof.
Noot voor de redactie,