Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

08 september 2006
NAJK leden bezoeken bedrijven in Oost Duitsland

Veertien leden van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt en Kitty Hovenkamp (NAJK Internationaal) vertrekken maandag 11 september voor een zeven daagse studiereis naar Oost Duitsland. De groep bestaat uit melkveehouders en varkenshouders die willen ervaren hoe collegas agrarische ondernemers in Oost Duitsland boeren.

NAJK Internationaal heeft in samenwerking met het LNV bureau in Berlijn en de Bund der Deutschen Landjugend het programma ontwikkeld. Het doel van de studiereis is het ontwikkelen van een visie over agrarisch ondernemerschap in internationaal perspectief en te kijken naar de concurrentiepositie.

De Nederlandse land- en tuinbouw wordt gekenmerkt door veranderende verhoudingen op nationaal en internationaal niveau. Door de globalisering wordt de wereld kleiner, agri- en foodketens gaan meer internationaliseren. Voor de jonge agrarische ondernemer Nederland, is het belangrijk om zijn of haar positie te weten in het internationale spel. Op die manier kan men betere keuzes maken in de eigen onderneming. Een ander doel van de studiereis is het vergroten en uitwisselen van kennis tussen de deelnemers en de bedrijven die bezocht zullen worden. Op het programma staan bedrijfsbezoeken aan zowel Nederlandse als Duitse bedrijven. Naast het vergaren van technische informatie worden de kansen en bedreigingen van internationaal ondernemerschap geanalyseerd. De bedrijven die bezocht worden, zijn zeer divers waar het gaat om omvang, managementstijlen, productieniveau enzovoort. Een aantal bedrijven die bezocht worden, hebben meerdere locaties en tientallen medewerkers. De deelnemers zijn geĂŻnteresseerd in de consequenties van de Europese hervormingen voor de bedrijven in Oost Duitsland. Internationale politiek heeft grote invloed op de nationale landbouw en effect op de concurrentie kracht. Over dit onderwerp zal zeker gediscussieerd worden. Verder kijken de jonge boeren naar de regelgeving die in Nederland toch anders wordt gehanteerd dan in Oost Duitsland. Ook problemen van de Duitse jongeren met betrekking tot de regelgeving komen aan bod.