CDA presenteert initiatiefnota natuurbeleid

Cda tweede kamerfractie

Op maandag 11 september presenteren de CDA Tweede Kamerleden Rikus Jager en Ger Koopmans hun initiatiefnota 'Natuurbeleid; een onnodig groeiend ongenoegen'. In deze nota doet het CDA negentien aanbevelingen waardoor de uitvoering van de Natuurbeschermingswet 1998 en van de Flora- en Faunawet sterk verbeterd en vereenvoudigd wordt. Daarnaast doet het CDA enkele aanbevelingen die de omgang met Europese richtlijnen, waaruit ook onze natuurwetgeving voor een belangrijk deel voortvloeit, moeten verbeteren.

De nota geeft een beeld van de onnodige belemmeringen die Nederland zich oplegt door de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn (VHR) strikter toe te passen dan noodzakelijk is. Hierdoor lopen grote en kleine bouwprojecten soms jaren onnodig vertraging op, waardoor burgers ernstig gedupeerd worden. Zo is het bijvoorbeeld voorgekomen dat de bouw van een woonwijk enkele jaren vertraging heeft opgelopen, omdat het terrein 's winters werd gebruikt door overwinterende ganzen.

De nota geeft een antwoord op de juridische en wettelijke problemen rond de noodzaak van natuurbescherming en de wens tot economische ontwikkeling. De balans moet volgens het CDA worden gevonden in duurzame ontwikkeling.

De nota wordt aangeboden aan CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen.

Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte welkom deze presentatie bij te wonen. Maandag 11 september om 11.30 uur in J107.

Woordvoerders: Rikus Jager en Ger Koopmans
Voor verdere informatie: Marloes Metaal (06 22 69 24 45)