Gemeente Enschede

Goedkoop naar hartje stad en weer terug!

vrijdag 08-09-2006

De bus een alternatief voor de auto?
Goedkoop naar hartje stad en weer terug!

Volgende week start de gemeente Enschede in samenwerking met Connexxion een proef om het gebruik van de bus te stimuleren.De komende twee weken, op de werkdagen van 11 t/m 15 september en van 18 t/m 21 september kunnen passagiers op de stadslijnen 1 (Universiteit Twente - Wesselerbrink) en 2 (Deppenbroek - Helmerhoek) vanaf 8.30 uur heen en terug reizen voor slechts 1 euro. In de maanden oktober en november worden soortgelijke proeven genomen op andere buslijnen.

Op vrijdag 22 september vindt de jaarlijkse gratis openbaarvervoerdag van de regio Twente plaats, terwijl op zaterdagen al geruime tijd een reductieregeling (50 % korting) geldt die bekend staat als het 'hartje stad tarief.' Daarom vallen deze dagen buiten de proef. De proef is met name gericht op mensen die normaal gesproken de auto nemen of de binnenstad helemaal niet bezoeken. Er is gekozen voor de lijnen 1 en 2 omdat deze de langere afstanden vanuit de buitenwijken overbruggen. Daarom bieden ze een goed alternatief voor de auto. Het zijn bovendien vrijliggende busbanen (HOV-lijnen) die een goede kwaliteit bieden.
Tijdens de proef worden tellingen gedaan in de bussen en zijn er enquête-teams aanwezig. Op basis van de resultaten van de verschillende actieperioden wordt bekeken of deze aanpak aan de verwachtingen beantwoordt en een vervolg krijgt. Het bestuur van Enschede wil gebruik van het openbaar vervoer stimuleren en hoopt met de proef te bereiken dat meer inwoners van de stad kennismaken met het fraaie en moderne busnet dat er ligt.


---