Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 9 september

Fryslân, 09-09-2006 o Politieberichten van vrijdag 8 september 07.00 uur tot zaterdag 9 september 13.00 uur.

Fryslân: aankondiging snelheidcontroles
Bureau Verkeershandhaving van de politie Fryslân gaat in week 37 op snelheid controleren op de volgende Fryske Diken: de N355 van Buitenpost naar Groningen, de N359 van Workum naar Bolsward en op de N354 van Jutrijp naar Woudsend. Naast deze aangekondigde
snelheidscontroles vinden er ook op andere Fryske Diken controles plaats.

Terkaple: man gewond na bedrijfsongeval
Een 44-jarige inwoner van Oudeschoot is vrijdagochtend gewond geraakt bij een bedrijfsongeval op de Reidlansdyk. De man was bezig met een inspectie op het dak van een bedrijf en is daarbij vermoedelijk door een lichtkoepel gezakt. Het slachtoffer viel enkele meters naar beneden en belandde op een betonnen vloer. Hij liep daarbij onbekend letsel op. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Oudega (Sm.): verdachte aangehouden na mishandeling
De politie heeft vrijdagochtend een 38-jarige inwoner van Houtigehage aangehouden op verdenking van mishandeling en bedreiging. De man had donderdagavond op het erf van een woning in Oudega een 17-jarige jongen uit Burgum geslagen, waardoor deze mogelijk een kaakbreuk heeft opgelopen. Het slachtoffer was op zijn scooter, samen met een 15-jarige jongen uit Burgum, naar de woning in Oudega gereden om daar zijn uitgeleende zonnenbril op te halen. De Burgumer belde aan en hij kreeg van de verdachte te horen dat hij op een andere dag maar terug moest komen. Om zijn woorden kracht bij te zetten sloeg hij de 17-jarige jongen enkele malen hard in zijn gezicht. Ook de 15-jarige kreeg een klap. De beide jongens vertrokken hierop met de scooter weer richting Burgum. De vader van de 17-jarige jongen besloot samen met hem en nog aantal andere familieleden wederom af te reizen naar Oudega. De 47-jarige vader uit Burgum was nog maar net zijn auto uitgestapt of de verdachte kwam met mes op hem aflopen. De man uit Burgum koos eieren voor zijn geld en sloeg op de vlucht, met in zijn kielzog de inwoner van Houtigehage. De Burgumer wist nog net zijn auto te bereiken en kon wegrijden. Hierop werd de politie. De verdachte vrijdagochtend aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Heerenveen: diefstal fietsen
De politie onderzoekt de diefstal van een zestal crossfietsen uit een berging van een school aan de Hondsdraf. Tijdens de zomervakantie zijn de fietsen gestolen, er kan dan ook niet precies worden aangegeven wanneer de fietsen zijn gestolen. De fietsen werden gebruikt voor kinderen die overbleven. Men kwam binnen door de deur van de berging te forceren. Aangifte is gedaan door een 47-jarige inwoner van Heerenveen.

Leeuwarden: duo steelt kleding op markt
De politie heeft vrijdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een diefstal bij een marktkraam op het Zaailand. De attente marktkoopman, een 57-jarige man uit Leeuwarden, zag dat twee meisjes kleding uit zijn kraam stalen. Hij kon één van hen, een 15-jarig uit Leeuwarden, aanhouden. De andere gooide twee spijkerbroeken neer en rende weg. De aangehouden verdachte werd overgedragen aan de politie. Die stelt een onderzoek in naar de tweede verdachte. Haar identiteit is inmiddels bekend.

Joure: politie houdt man aan na bedreiging met wapen
De politie heeft vrijdagmiddag een 43-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging. Omstreeks 17.30 uur zou hij op het verkeersplein in de A7 een vuurwapen hebben gericht op een andere automobilist, een 60-jarige man uit Joure. Hij was daarna weg gereden in de richting Lemmer. De man uit Joure alarmeerde direct de politie. In samenwerking met de politie Flevoland wisten de Friese agenten de verdachte te achterhalen op de A6 ter hoogte van de afslag Emmeloord. Na een achtervolging van zon 6 km, waarbij de verdachte aanvankelijk het stopteken negeerde, zette hij uiteindelijk zijn auto aan de kant. De verdachte werd aangehouden. Hij bekende de bedreiging. Hij was, zo verklaarde hij, geïrriteerd geweest door het
verkeersgedrag van de ander. Een op een vuurwapen gelijkend voorwerp werd bij de verdachte aangetroffen. Volgens de verdachte is het een nepwapen. De verdachte en het wapen zijn overgedragen aan de Koninklijke Marechaussee voor nader onderzoek.

Joure: aanrijding met letsel
De politie heeft vrijdagmiddag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding op het verkeersplein in de rijksweg A7 tussen twee autos. Een 37-jarige man uit Bolsward stond voor het plein te wachten. Toen er volgens hem voldoende ruimte was reed hij op en wilde naar de binnenste baan richting Joure. Zijn auto sprong echter uit de versnelling, waardoor hij alle snelheid verloor. Op dat moment naderde een 46-jarige man uit Lemmer over de binnenste rijstrook. Hij wilde juist naar de buitenkant. Een aanrijding was het gevolg. Twee passagiers (personalia onbekend) van de man uit Lemmer raakten gewond en zijn met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Joure: snorfietser gewond bij aanrijding met auto
Vrijdagavond vond een aanrijding plaats op de Tramwei waarbij een 32-jarige snorfietser uit Sneek gewond raakte. Een 62-jarige man uit Bocholt kwam met zijn personenauto onder de brug vandaan en wilde rechtsaf slaan richting Joure. Hij zag de van rechts komende fietser over het hoofd en een aanrijding was het gevolg; hij schepte de man met de motorkap. De Sneker is met vermoedelijk een schouderfractuur overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Harlingen: inbraak in woning
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar twee inbraken in woningen aan de Prinses Marijkestraat in de nacht van vrijdag op zaterdag. In het ene geval werd aangifte gedaan door de bewoonster, een 71-jarige vrouw. Zij mist onder andere geld en een mobiele telefoon. Of in de andere woning iets gestolen is, is nog niet bekend. Er moet nog aangifte gedaan worden. Het is ook onbekend hoe men in de woning is binnengekomen, mogelijk insluiping.

Leeuwarden: bromfietser gewond bij aanrijding
De politie heeft vrijdagavond een onderzoek in gesteld naar een aanrijding tussen een bromfietser en een personenauto op de Junokade. Een 19-jarige man uit Wommels reed met zijn auto over de Plutoweg en wilde linksaf slaan, de Junokade op. Op dat moment naderde van links over de Junokade de bromfietser, een 17-jarige jongen uit Leeuwarden. Hij zag de auto mogelijk over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. De bromfietser is met meerdere verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Door het Bureau Ongevalsanalyse van de politie Fryslân is een technisch onderzoek ingesteld.

Drachten: politie houdt twee straatrovers aan
De politie heeft zaterdagochtend twee mannen van 20 en 21 jaar uit Ureterp aangehouden op verdenking van mishandeling of openlijke geweldpleging. Omstreeks 02.15 uur werd gemeld dat twee mannen iemand mishandelden op de Zuidkade. Bij de komst van de politie waren zowel het slachtoffer als de verdachten verdwenen. Aan de hand van de signalementen kon de politie de twee verdachten achterhalen op het Museumplein. De verdachten werden aangehouden. Later werd het slachtoffer aangetroffen op de Zuidkade. Hij verklaarde door twee mannen aangevallen en op de grond gegooid te zijn. Daarna was hij beroofd van onder andere zijn portemonnee. De verdachten zijn op verdenking van beroving voor nader onderzoek ingesloten.

Fryslân: alcohol in het verkeer
Vrijdagavond en nacht heeft de politie Fryslân 19 bestuurders betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. In één geval leidde dat naast een proces-verbaal en een rijverbod ook tot het invorderen van het rijbewijs. Dat betrof een 23-jarige automobilist uit Sneek. Hij werd gecontroleerd op de Oppenhuizerweg en blies 625 ug/l.
Acht van de 19 bestuurders werden gepakt tijden een grote alcoholcontrole in de gemeente Smallingerland. Hier werd door 15 politiemensen 602 bestuurders gecontroleerd op diverse locaties in de gemeente. De hoogste blies 540 ug/l. De actie werd ondersteund door vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland.

Leeuwarden: man omgekomen bij bedrijfsongeval
Zaterdagochtend is een man uit Rijssen (leeftijd nog onbekend) om het leven gekomen bij een bedrijfsongeval op de Apolloweg. De man leverde samen met zijn broer, eveneens uit Rijssen, met een vrachtauto een lading kunststof platen af bij een bedrijf. De platen stonden rechtop in de vrachtauto. Op het moment dat de sjorbanden losgemaakt werden, vielen de platen om en kwamen beiden klem te zitten. Het slachtoffer kwam daarbij om het leven. Zijn broer wist zich met behulp van medewerkers van het bedrijf vrij te maken. Door de politie en de technische recherche is een onderzoek ingesteld. De afhandeling van het ongeval is verder overgedragen aan de arbeidsinspectie.

Burgum: reeks auto's vernield
In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn een groot aantal autos vernield. Het gaat in de meeste gevallen om deuken in de motorkap, kapotte voorruiten en afgebroken antennes en spiegels. De schade is dus behoorlijk. De autos stonden onder andere geparkeerd op de Schoolstraat, Dokter B. Hornstrasingel, Pastoriekamp en
Klompstraloane. Er hebben zich inmiddels vijf gedupeerden gemeld voor aangifte. Mogelijk zijn er meer.