Gemeente Coevorden

Inspraak beeldkwaliteitsplan en stedenbouwkundige visie van start

Het college van B&W van de gemeente Coevorden is van plan om het beeldkwaliteitsplan en de stedenbouwkundige visie voor Binnenvree-Zuid vast te laten stellen door de gemeenteraad. Voordat hierover een besluit genomen wordt, hebt u de gelegenheid tot inspraak. Het beeldkwaliteitsplan en de stedenbouwkundige visie liggen daarom de komende zes weken voor u ter inzage. Wat houdt deze vaststelling nu precies in en waartegen kunt u eventuele zienswijzen indienen?

Wat is een beeldkwaliteitsplan?

Voor de wijk Binnenvree-Zuid in Coevorden is een beeldkwaliteitsplan (BKP) uitgewerkt. In dit BKP geeft de gemeente een beeld van de nieuwbouw die in Binnenvree-Zuid komt. Daarbij gaat het nog niet om de ontwerpen van woningen en gebouwen, maar om zogenaamde referentiebeelden, zoals kleuren, materialen en vormgeving. In een beeldkwaliteitsplan staan tekeningen van gebouwen die passen in het beeld dat we voor ogen hebben voor Binnenvree-Zuid. Op deze manier wordt aan de hand van een beeldkwaliteitsplan duidelijk aan welke stijl gedacht moet worden voor de nieuwbouw in de wijk. Daarbij gaat het om woningen en eventueel andere gebouwen, maar ook om de inrichting van de openbare ruimte, zoals het groen en parkeerplaatsen, zodat een samenhangend geheel ontstaat. Architecten gaan aan de slag met het maken van ontwerpen op basis van het beeldkwaliteitsplan.

Samenhang met stedenbouwkundige visie

Naast het beeldkwaliteitsplan is voor de wijk Binnenvree-Zuid een stedenbouwkundige visie opgesteld. Deze visie geeft de richting aan van de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen. De stedenbouwkundige visie dient als basis voor het BKP en is een aanvulling hierop. Het BKP en de stedenbouwkundige visie formuleren in feite de planologische ambities van het gemeentebestuur. Of deze ambities ook in vervulling zullen gaan, hangt af van de uitkomst van een bestemmingsplanprocedure. Zowel het BKP als de stedenbouwkundige visie lopen dus vooruit op een bestemmingsplan.

Snelheid wijkaanpak versus beeldkwaliteitplan

Domesta en de gemeente kunnen beginnen met fase 1 (zie illustratie) van de wijkaanpak (sloop van de flats en vervangende nieuwbouw) als het BKP en de stedenbouwkundige visie definitief zijn vastgesteld. Dit gebeurt na de ter inzage legging van zes weken, met ingang van donderdag 7 september. Het BKP zal als leidraad dienen voor de nog te selecteren architecten die de woningen in de wijk gaan ontwerpen.

Waartegen kunt u zienswijzen indienen?

Voordat de gemeenteraad een besluit neemt en het BKP definitief wordt vastgesteld, worden de plannen 6 weken ter inzage gelegd. Eventuele zienswijzen kunnen worden ingediend tegen de architectonische vormgeving (kleur, materiaal, vormgeving, etc) van de toekomstige wijk. Tegen de planologische aspecten als het realiseren van nieuwbouwmogelijkheden en goot- en bouwhoogte kunnen middels deze procedure geen zienswijzen worden ingediend. Dit komt bij de bestemmingsplanprocedure aan de orde.