Gemeente Asten


11-09-2006
Verkeerszaken

De Week van de Vooruitgang vindt dit jaar plaats van zaterdag 16 september tot en met vrijdag 22 september. De problemen van het groeiend autoverkeer en de mogelijke alternatieven staan in deze week centraal. In heel Europa worden activiteiten georganiseerd om de voordelen van fietsen, lopen, openbaar vervoer en carpoolen onder de aandacht te brengen. In heel Noord-Brabant is zelfs in het weekend van 16 en 17 september het openbaar vervoer gratis (bussen en buurtbussen).

Fietsen naar je werk op maandag 18 september
Het groeiend autogebruik heeft een aantal nadelige gevolgen zoals milieuvervuiling en verkeersonveilige situaties. De gemeente Asten staat positief tegenover de Week van de Vooruitgang. Voor de eigen medewerkers organiseert zij daarom op maandag 18 september een actiedag 'Fietsen naar je werk'. Het is de bedoeling dat die dag zoveel mogelijk ambtenaren op de fiets naar het werk komen. Burgemeester en wethouders geven natuurlijk het goede voorbeeld.

Ook transportbedrijf Gebroeders van Eijk, zorgcentrum De Lisse, kloosterverzorgingshuis Missiezusters en Hema Asten stimuleren hun medewerkers om op 18 september op de fiets naar het werk te komen. Hema Asten gaat nog een stapje verder: zij beloont alle medewerkers die een week lang op de fiets naar het werk komen met een regenjack.

Op voeten en fietsen naar school op donderdag 21 september Donderdag 21 september staat het thema 'op voeten en fietsen naar school' centraal. Op de basisscholen zijn er diverse acties die het doel hebben dat alle kinderen, vaak gebracht door hun ouders, te voet of op de fiets naar school gaan.

In Asten kiest een aantal scholen voor het thema 'rups'. Op basisschool St. Bonifatius spreken ouders en kinderen een route af waarlangs zij naar school lopen. Degenen die aan het einde van de route wonen starten en halen onderweg de andere kinderen (met ouders) op die aansluiten. Ook leerkrachten mogen meelopen. Deze 'processierups' zal een feestelijk onthaal krijgen op de school. Ook basisschool St. Antonius heeft die dag 3 of 4 rupsen die een route lopen en zo alle kinderen meenemen naar school. De kinderen mogen voor deze keer veel lawaai maken zodat de kinderen die aansluiten goed horen wanneer de rups eraan komt. Basisschool Voordeldonk stimuleert die week het lopen en fietsen bij de leerlingen vanuit de klas. In de groepen 1 t/m 4 knutselen de leerlingen elk een rups met een grote hongerige buik. Iedere keer dat een leerling in de Week van de Vooruitgang lopend of op de fiets naar school komt, mag het kind zijn of haar rups 'eten' geven. Dit gebeurt door een streepje op de buik te zetten.

De leerkrachten van basisschool Deken van Hout gaan de leerlingen 'ophalen' op hun weg naar school. Ze vertrekken vanaf drie punten in de wijk en onderweg sluiten de kinderen aan, lopend of op de fiets. Basisschool St. Pieter doet daarnaast ook mee met een Europees project waarin ze met 45.000 basisschoolleerlingen in Nederland samen met kinderen uit 200 landen Groene voetstappen verzamelen in de Week van de Vooruitgang. Voor elke reis van en naar school die leerlingen te voet of met de fiets afleggen kunnen leerlingen een groene sticker plakken in het bijbehorende stickerboekje. Deze worden na afloop die bij elkaar opgeteld en aangeboden op het gemeentehuis.