Ingezonden persbericht


Directe vastgoedbeleggingen in Nederland zeer in trek Jones Lang LaSalle: Wereldwijde directe vastgoedbeleggingen bereiken record met US$ 290 miljard in eerste helft 2006

Het nieuwste Global Capital Flows rapport van Jones Lang LaSalle over mondiaal vastgoedkapitaal wijst op een record in wereldwijde, directe vastgoedbeleggingen van US$ 290 miljard in het eerste half jaar van 2006. Dit is een stijging van 30% in vergelijking met dezelfde periode in 2005. In Noord- en Zuid-Amerika, Europa en Azië Pacific was het aantal transacties hoger dan ooit. Het niveau van directe vastgoedtransacties in Nederland in het eerste half jaar van 2006 is vergelijkbaar met dat van het eerste half jaar van 2005 (recordniveau). Dit wordt grotendeels verklaard door de schaarste van product in de markt. Grensoverschrijdende beleggingen namen iets af en interregionale transacties halveerden in vergelijking met het eerste halfjaar van 2005. Een van de verklaringen hiervoor is de kennisvoorsprong van lokale beleggers binnen bepaalde segmenten van de markt. Het totaal belegd vermogen op de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt zal naar verwachting over heel 2006 toenemen ten opzicht van vorig jaar (E 7,1 miljard).

Tony Horrell, CEO van de International Capital Group van Jones Lang LaSalle, zegt: "Vastgoedmarkten blijven sterk evolueren als een internationale beleggingscategorie. Grensoverschrijdende beleggingen zijn nu goed voor 44% van het totale volume, terwijl dit cijfer in dezelfde periode van 2005 nog 34% was. Het echte bewijs van deze globalisering wordt geleverd door interregionale beleggingen, transacties waarbij zowel koper als verkoper uit een andere regio komen dan de locatie van de belegging. Interregionale beleggingen vertegenwoordigen nu 31% van het totale volume (US$ 89 miljard), een stijging van 24% in vergelijking met vorig jaar. In relatieve termen heeft de globalisering van vastgoedbeleggingen de grootste weerslag op groeimarkten. De grootste groep kopers, actief in Midden-Europa en een aantal Aziatische en Latijns-Amerikaanse markten, bestaat uit interregionale beleggers."

"Het is vooral interessant dat indirecte fondsen, hoofdzakelijk REIT's, vergelijkbaar met Nederlandse Fiscale Beleggingsinstelling (FBI), met een waardering van bijna US$ 30 miljoen in de VS werden geprivatiseerd. Deze trend zien wij niet in andere regio's. Meer landen zijn wel van plan om in de nabije toekomst REIT structuren te introduceren, voorbeelden hiervan zijn het Verenigd Koninkrijk en Duitsland."

Uit het onderzoek blijkt dat beleggingsfondsen wereldwijd een recordstroom van kapitaal ontvangen als gevolg van de toename van de gemiddelde leeftijd van de bevolking. Bij dergelijke fondsen is een her-allocatie van kapitaal waar te nemen ten gunste van onroerend goed, veroorzaakt door het sterke en stabiele rendement van onroerend goed. Jones Lang LaSalle gelooft dan ook dat 2006 goed op weg is om een nieuw recordjaar te worden voor directe beleggingen in commercieel onroerend goed en verwacht dat er een totale waarde van US$ 600 miljard bereikt zal worden.

Net als in 2005 waren in Europa de door mondiaal kapitaal gedreven fondsen verantwoordelijk voor de grootste interregionale beleggingen. Deze beleggingen zijn goed voor een derde van alle interregionale aankopen (US$ 39 miljard) wat bijna gelijk is aan de tegenwaarde van alle activiteit in de hele regio van Azië Pacific. De door mondiaal kapitaal gedreven fondsen waren vooral zeer actief aan de kopende zijde in Duitsland: in de eerste helft van 2006 waren ze verantwoordelijk voor ruim 40% (volgens waarde) van alle commerciële vastgoedtransacties. Ook in Noord- en Zuid-Amerika en Azië was er een verhoogde activiteit van deze fondsen waar te nemen.

Beleggers afkomstig uit de VS breiden hun vastgoedbeleggingen in Europa en Azië uit, terwijl beleggers uit het Midden-Oosten significante beleggingen blijven hebben in Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Fondsen uit de regio Azië Pacific (met Australië in het bijzonder) blijven grote sommen geld beleggen in Noord- en Zuid-Amerika.

Meer dan 85% van het totaal van interregionale aankopen vond plaats in vijf markten:
. de VS (38%),

. Duitsland (19%),

. het Verenigd Koninkrijk (14%),
. Frankrijk (8%) en

. Japan (5%).
Het aandeel van interregionaal kapitaal dat is belegd in de VS en Duitsland, is sinds 2005 aanzienlijk gestegen, komende van respectievelijk 25% en 14% van de totale interregionale beleggingen. Duitsland heeft nu het Verenigd Koninkrijk ingehaald als voorkeursbestemming. Fondsen met mondiaal kapitaal waren zeer actief in beide markten.

De kantorenmarkt was goed voor 48% van het totaal van interregionale aankopen (een daling in vergelijking met de 52% in de eerste helft van 2005) met US$ 33 miljard belegd in dit segment. Beleggingen in hotels zijn aanzienlijk toegenomen, tot US$ 16 miljard (23% van interregionale aankopen, dit was 20% in 2005). In de VS en over heel Europa werden zeer grote portefeuilles gekocht door interregionale beleggers.

Regionale kerncijfers:


. Noord- en Zuid-Amerika - Directe beleggingen in commercieel onroerend goed in Noord- en Zuid-Amerika bedroegen US$ 129 miljard in de eerste helft van 2006, een stijging van 27% in vergelijking met de eerste helft van 2005. Grensoverschrijdende beleggingen waren goed voor 27% van het totaal (was 16% in het eerste halfjaar van 2005) en interregionale beleggingen zijn gestegen tot 26% van het totaal (was 15% in het eerste halfjaar van 2005) door de grote aankopen van niet-genoteerde fondsen en internationale vermogensbeheerders. De VS vertegenwoordigt 96% van de waarde van de transacties in de regio. Andere beleggingsmarkten zijn Canada en de snel groeiende grensoverschrijdende markten van Mexico en Brazilië.

Het eigendom van onroerend goed in de VS en Canada wordt in toenemende mate mondiaal met grensoverschrijdende beleggingen voor een totaal van US$ 35 miljard in de eerste helft van 2006. Fondsen met mondiaal kapitaal hebben de Duitse beleggers vervangen als de grootste bron van grensoverschrijdend kapitaal in beide markten. Deze 'mondiale' fondsen waren zeer belangrijke spelers op de markten van Noord- en Zuid-Amerika en goed voor de aankoop van ruim US$ 9,5 miljard in hotelportefeuilles, naast de aanzienlijke beleggingen in kantoren en industrieel vastgoed. Beleggers uit het Midden-Oosten blijven hun sterke terugkeer naar de markten in de VS voortzetten.

Europa - Directe beleggingen in commercieel onroerend goed in Europa bedroegen US$ 117 miljard in de eerste helft van 2006, een stijging van 30% in vergelijking met dezelfde periode in 2005. Grensoverschrijdende beleggingen waren goed voor 68% van het totaal (terwijl dit 57% was in het eerste halfjaar van 2005) en interregionale beleggingen zijn gestegen tot 39% van het totaal (terwijl dit 38% was in het eerste halfjaar van 2005). 70% van de Europese activiteit vond plaats op drie markten: het Verenigd Koninkrijk (35% van de totale Europese transacties), Duitsland (20%) en Frankrijk (15%).

Zoals voorspeld door Jones Lang LaSalle in 2005 heeft Duitsland een bijzonder indrukwekkend halfjaar achter de rug met transactieactiviteit die bijna gelijk was aan de waarde voor heel 2005. De transactieactiviteit is ook meer dan verdubbeld ten opzichte van de eerste helft van 2005 in Frankrijk, Finland, Ierland en Rusland. Het Verenigd Koninkrijk kende opnieuw een sterk halfjaar, vooral in Londen.


. Azië - Directe beleggingen in commercieel onroerend goed in Azië Pacific bedroegen US$ 43 miljard in de eerste helft van 2006, een stijging met 40% ten opzichte van dezelfde periode in 2005. Grensoverschrijdende beleggingen waren goed voor 29% van het totaal (terwijl dit 28% was in het eerste halfjaar van 2005) en interregionale beleggingen zijn gestegen tot 18% van het totaal (terwijl dit 15% was in het eerste halfjaar van 2005). Japan is nu goed voor 51% van de totale transactieactiviteit in Azië Pacific. 40% van de activiteit vond plaats op vier grote markten: Australië (12%), China (11%), Hongkong (10%) en Singapore (7%). Conform de prognose van Jones Lang LaSalle in 2005, waren Japan en China de uitblinkers in Azië Pacific. Japan heeft een bijzonder indrukwekkend half jaar achter de rug met transactieactiviteit die bijna gelijk was aan die voor heel 2005.

Grensoverschrijdende activiteit in Azië Pacific is sterk gestegen, tot US$ 13 miljard, met stijgingen in alle grote markten, behalve Australië waar buitenlandse beleggers worden afgehouden door schaarste in het aanbod en een sterke lokale vraag. Grensoverschrijdende beleggers zijn nu betrokken bij ruim 25% van de transacties (volgens waarde) in alle markten van Azië Pacific, behalve Australië (11%) en Japan (19%).