Gemeente Amsterdam



Geen tolheffing binnenstad

Stefan Rutte
In de Telegraaf van zondag 10 september reageert minister Peijs op een foutief artikel in de krant van zaterdag 9 september. Wethouder Tjeerd Herrema geeft een reactie op de berichten in de Telegraaf van afgelopen weekend.

"De gemeente Amsterdam wil geen tol- of verblijfheffing invoeren in de binnenstad. Die suggestie wekt het artikel van zaterdag geheel onterecht.

Wat wel juist is, is dat de gemeente in regionaal verband, samen met de provincie en met het rijk, onderzoekt wat de mogelijkheden zijn voor het invoeren van een zogenaamde `congestieheffing' in de regio bij de invoering van de landelijke kilometerheffing in 2012. Dat is geen tol of een `verblijfheffing', maar een mogelijke heffing waarbij gemeenten op bepaalde plekken en bepaalde tijden een extra heffing kunnen vragen aan automobilisten. Het gaat dan niet om plekken in de binnenstad,
maar om de snelwegen om Amsterdam waar nu bijna dagelijks vele automobilisten in de spits in lange files staan. De congestieheffing kan daar, naast verbetering van het openbaar vervoer, een mogelijke nieuwe oplossing voor zijn.

Vandaar dat de bestuurders van regio die mogelijkheden willen onderzoeken en met het ministerie een pilot met kilometerheffing willen doen."