Ruim aanbod betaalbare woningen in Nederland

Woningmarktcijfers.nl

Ruim aanbod betaalbare woningen in Nederland

Heerlen (11 september 2006) - Van de ruim 100.000 bestaande woningen die in de eerste helft van 2006 werden verkocht is 51 procent goedkoper dan 200.000 euro. Bijna een kwart (23,6 procent) van alle verkochte woningen is zelfs goedkoper dan 150.000 euro. Dit blijkt uit onderzoek van woningmarktcijfers.nl, een website die landelijke cijfers over de woningmarkt publiceert gebaseerd op de cijfers van het Kadaster.

Deze cijfers geven volgens directeur Leo van de Pas aan dat er voor starters best keuzemogelijkheden zijn om in het goedkope segment een huis te vinden. Berichtgevingen over alsmaar stijgende huizenprijzen en onbetaalbare woningen voor starters roepen volgens hem een te eenzijdig beeld op.

Financiële verplichtingen nekt starters

De gemiddelde koopsom van de genoemde 51.000 woningen bedraagt 150.000 euro. Om deze koopsom + kosten te financieren is een bruto jaarinkomen nodig van ca. 35.000 euro. Dat dit voor een groot deel van de kopers niet lukt, ligt niet uitsluitend aan de sterk gestegen prijzen. Kopers worden veelal gehinderd door andere financiële verplichtingen welke de mogelijkheden om een hypotheek te verkrijgen beperken. Een maandverplichting van bijvoorbeeld 250 euro aan een consumptief krediet of alimentatie levert een afname van de leencapaciteit op van 50.000 euro. Om met behoud van deze lening de hypotheek rond te krijgen is een inkomen vereist van 45.000 euro. Deze problematiek vereist volgens Van de Pas een andere aanpak en toekomstige kopers zouden door voorlichting beter moeten worden geholpen bij de financiële planning van hun gezinsuitgaven.
Daarnaast speelt de individualisering een rol. Meer alleenstaanden willen een eigen huis kopen maar beschikken in de beginfase van hun carrière niet over het genoemde inkomen van 35.000 euro.

Woningaanbod

Iemand die op dit moment een woning zoekt tot 200.000 euro kan in Nederland kiezen uit ca. 40.000 stuks woningen. Uiteraard zijn er behoorlijke regionale verschillen. In Groningen en Friesland zijn de ruimste mogelijkheden en in Noord Brabant en Utrecht het meest beperkt.
Met een gemiddelde verkooptijd van 5 maanden is het prijssegment tot 200.000 euro het meest gangbaar. Naarmate de prijsklasse stijgt neemt de verkooptijd toe, tot wel 1,5 jaar voor huizen boven de 500.000 euro. Voor een deel is dit te verklaren door de gewijzigde fiscale regels voor de doorstromers. De overwaarde van de bestaande woning is, voorzover deze in de hypotheek wordt meegefinancierd, niet meer fiscaal aftrekbaar. Minister Dekker wil met een extra impuls van 40 miljoen euro starters op de koopmarkt behulpzaam zijn. Maar het is volgens Van de Pas te hopen dat deze starters vooral voor een betere doorstroming in het hoger segment zorgen, want daar is de woningmarkt en de economie het meest mee gediend.


---

Grafiek: Aandeel verkochte woningen beneden de grens van 200.000 euro en resp. 150.000 euro. In Groningen worden de meeste woningen onder de 200.000 euro verkocht (76,5 procent), bijna het dubbele van de provincie Utrecht (34,8 procent). woningmarktcijfers.nl, bron het Kadaster.
www.woningmarktcijfers.nl/downloads/bijlage_1_grafiek_transacties_200.000.pdf

Grafiek aanbod versus transacties. Aanbod op basis van 98.000 woningen op Funda (zijnde ca. 70 procent van het totale woningaanbod van ca. 140.000 in Nederland). woningmarktcijfers.nl, bron het Kadaster, aanbod: Funda www.woningmarktcijfers.nl/downloads/bijlage_2_grafiek_vraag_en_aanbod.pdf

Bronvermelding: Deze informatie mag niet gebruikt worden zonder de bron, www.woningmarktcijfers.nl, te vermelden.

Over Woningmarktcijfers.nl:
Woningmarktcijfers.nl is een onderdeel van Woonplein Limburg BV, de belangrijkste woonsite in Nederland. Woningmarktcijfers.nl is sinds enkele maanden online en is de eerste website waar zoveel informatie over de woningmarkt van elke gemeente in Nederland op een transparante manier aan woonconsument en marktpartijen wordt aangeboden. Wil men prijsontwikkelingen over een reeks van jaren zien (mogelijk vanaf 1993) dan dient hiervoor 1,30 euro per aanvraag te worden betaald. Gemeenten en provincies kunnen per woningtype worden vergeleken wat prijsontwikkeling en aantal woningtransacties betreft. Daarnaast kan een verdeling naar woningtype en prijssegment worden gemaakt.

Voor vragen of opmerkingen kunt u contact opnemen met Woningmarktcijfers.nl via het telefoonnummer: 045-4040250. Vraagt u dan naar Leo van de Pas.

Woonplein Limburg BV
Burg. De Hesselleplein 13
6411 CG Heerlen

T: +31 (0)45-4040250
F: +31 (0)45-4040252
E: info@woningmarktcijfers.nl / www.woningmarktcijfers.nl