Politie Friesland

Politieberichten van maandag 11 september

Fryslân, 18-09-2006 o Politieberichten van zondag 10 september 13.00 uur tot maandag 11 september 07.00 uur

Sondel: gewonde na joyriding
Een 14-jarige jongen uit Sondel is zondagavond op de Delbuursterweg gewond geraakt. De jongen had samen met een 14-jarige plaatsgenoot de sleutels van de auto van een 18-jarige inwoner van Burgwerd weggenomen, zonder daarvoor eerst toestemming te vragen. Nadat een vriend (leeftijd en woonplaats onbekend) zich bij de twee had gevoegd waren ze gaan rijden in en rondom Sondel. Op de Delbuursterweg verloor één van de 14-jarige jongens de macht over het stuur en drie belandden tegen een boom. Hierbij liep één van jongens letsel op aan zijn hoofd. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. De twee jongens die de sleutel van de auto hebben weggenomen zullen een proces-verbaal ontvangen.

Oosterwolde: twee mannen omgekomen bij eenzijdig ongeval
Bij een eenzijdig ongeval op de Drie Tolhekken zijn zondagavond omstreeks 18.50 uur een 18-jarige inwoner van Appelscha en een 19-jarige inwoner van Oosterwolde om het leven gekomen. Door nog onbekende oorzaak verloor de 19-jarige bestuurder de macht over het stuur en botste tegen een boom. De auto brak daarbij door midden en het achterste gedeelte vloog in brand. Het voorste gedeelte van de auto, met daarin de twee inzittenden, vloog over de kop en belandde op het naast gelegen fietspad. De 18-jarige passagier werd hierbij uit de auto geslingerd en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De 19-jarige bestuurder is door de brandweer uit het voertuig gehaald. Ondanks verwoede pogingen van het personeel van de traumahelikopter en het ambulancepersoneel overleed ook hij op de plaats van het ongeval. Bureau Verkeersongevalanalyse van de politie Fryslân stelt een onderzoek in.

Leeuwarden: man aangehouden na bedreiging en vernieling
De politie heeft zondagavond op het Willem Alexanderplein een 42-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van bedreiging en het vernielen van een ruit van een horecagelegenheid. De man had in de horecagelegenheid ruzie gekregen en hij had daarbij een ruit vernield. De Leeuwarder was hierna met een auto vertrokken. Terwijl agenten een aangifte opnamen bij de horecagelegenheid kwam de verdachte samen met een vriend terug. De aanwezige agenten spraken de twee aan, waarop beide mannen in woede ontstaken. Ondertussen begonnen ook de bezoekers van de horecagelegenheid zich er mee te bemoeien. De politie wist beide partijen te scheiden en de 42-jarige Leeuwarder aan te houden. Hierdoor keerde rust weder. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Joure: wederom meerdere brandstichtingen in coniferen
De afgelopen nacht zijn er in Joure wederom coniferenhagen in brand gestoken. Zondagavond omstreeks 23.40 uur kreeg de politie de eerste melding. Bij een woning op het Kofskip stond een coniferenhaag over de lengte van acht meter in brand. Ook een deel van een boom was aan de vlammen ten prooi gevallen. Terwijl de brandweer druk bezig was met blussen attendeerde een omstander de aanwezige agenten erop dat er op de Warring ook een coniferenhaag in brand stond. Een agent en twee buurtbewoners hebben met behulp van emmers water de brand geblust. Zij konden met veel pijn en moeite voorkomen dat een tuinhuisje vlam vatte. Nog geen tien minuten later kreeg de politie wederom een melding dat er coniferen in brand stonden. Deze keer bleek het te gaan om een haag op het Helmhout. De brandweer heeft de brand geblust.

Leeuwarden: mannen aangehouden na diefstal van tegels
De politie heeft maandagochtend vroeg op de Bleeklaan vier inwoners van Leeuwarden in de leeftijd van 18 tot 28 jaar aangehouden op verdenking van diefstal van een groot aantal tegels. De politie had een melding gekregen dat de vier op de Krijn van der Helmstraat tegels in een aanhangwagen aan het laden waren. Na korte zoekslag zagen agenten de betrokken auto met aanhangwagen rijden over de Bleeklaan. Na een stopteken konden de vier inzittenden worden aangehouden. Ze zijn overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten. De auto, de aanhangwagen en de tegels zijn
inbeslaggenomen.

Heerenveen: bromfietser gewond
De politie heeft zondagmiddag geassisteerd bij een eenzijdig ongeval op de Haskeruitgang. Een 18-jarige bromfietser uit Heerenveen was daar in een bocht ten val gekomen. Hij werd met schaafwonden aan zijn been en voet per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Burgum: fietsster gewond bij aanrijding
De politie heeft zondagmorgen hulp verleend bij een aanrijding op de Tjalling H. Haismastraat tussen een fietsster en een automobilist. De 78-jarige fietsster uit Burgum was op een kruising met de Schoolstrjitte ineens de weg overgestoken en had daarbij de 38-jarige automobilist uit Haarlem over het hoofd gezien. De vrouw liep bij de daarop volgende aanrijding letsel aan onder meer haar hoofd op. Ze werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Jellum: automobilist aangehouden
De politie heeft zondagavond op de Hegedyk een 66-jarige automobilist uit Easterlittens aangehouden, omdat de man reed tijdens een kort daarvoor opgelegd rijverbod. De man was door de politie eerder staande gehouden bij Marssum omdat hij onder invloed een auto bestuurde. Hij blies 610 ug/l, waarvoor hij een rijverbod kreeg van 6 uren. Enige tijd later zagen politieagenten de man toch weer in zijn auto rijden. Ze wisten hem met enige moeite opnieuw staande te houden. De man verzette zich vervolgens tegen zijn aanhouding, waarop hij geboeid naar het politiebureau werd overgebracht. Daar werd opnieuw proces-verbaal opgemaakt.

Fryslân: onder invloed
De volgende bestuurders werden betrapt op het rijden onder invloed. De bestuurders ontvingen een proces-verbaal. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod, voertuig en eventuele bijzonderheden.
Franeker, Hertog van Saxenlaan, zondagmiddag, 47-jarige automobilist uit Franeker, 710ug/l, rijverbod 8 uren en rijbewijs ingevorderd. Driesum, Voorweg, zondagavond, 52-jarige automobilist uit Driesum, 855 ug/l, rijverbod 12 uren en rijbewijs ingevorderd. Man had kort daarvoor op genoemde weg een hem tegemoetkomende auto geraakt en was vervolgens doorgereden.