Triodos Bank groeit in België met 10% in eerste halfjaar 2006

Het balanstotaal van Triodos Bank nv is in de eerste helft van 2006 met 7% gegroeid tot EUR 1,3 miljard. De bank heeft over dezelfde periode een nettowinst gerealiseerd van EUR 2,4 miljoen. Per aandeel bedroeg de nettowinst over de eerste zes maanden EUR 1,35.

De Belgische Triodos vestiging is in die periode met 10% gegroeid. Het balanstotaal van de vestiging is gestegen tot EUR 333 miljoen.

Olivier Marquet, directeur Triodos Bank België : "Een groei van 12 % in deposito's en van 10% in kredieten wijzen op een groeiende interesse van de Belg en haar ondernemingen in duurzaam bankieren én op een gezonde dynamiek binnen de Belgische vestiging. Meer dan 16.000 particuliere klanten sparen bij Triodos en doen dit elk jaar in grotere mate. De mooie groei in deposito's is te danken aan hun vertrouwen. Ook nieuwe professionele klanten dragen bij aan de groei. Het betreft hier ngo's en openbare besturen die hun financiële reserves op een Triodos spaar- of termijnrekening plaatsen. Langs kredietzijde situeren de grootste nieuwe contracten zich in de sector windenergie (met onder meer Electrawinds, Les éoliennes de Perwez, Allons en Vent, InnoVent en Energie verte Couvin). In het domein van de rusthuizen sloot de bank onder andere een belangrijk krediet af met Soprimat, een koepelstructuur die meerdere seniorenhuizen beheert."

Pioniersbeleid in duurzame kredietverlening vindt weerklank bij grootbanken.
In het Belgische financiële landschap ziet Triodos Bank een groeiende structurele verankering van duurzame ontwikkeling en wel op 2 manieren. Onder druk van de campagne 'Mijn geld, goed geweten' van Netwerk Vlaanderen, bannen een aantal Belgische grootbanken wapenproductie of daarmee verwante systemen uit hun kredietportefeuille. Dat is een goede zaak maar moet natuurlijk een vervolg krijgen onder vorm van een integraal kredietbeleid dat naast financiële criteria ook rekening houdt met een geheel van duurzame criteria. Triodos Bank heeft haar kredietactiviteit van bij aanvang zo opgebouwd. De criteria die zij hanteert, zijn voor iedereen toegankelijk via www.triodos.be. Haar beleid is transparant: de bank publiceert de namen van haar kredietklanten in het Triodos magazine en via www.triodos.be.

Verankering is er eveneens op vlak van de financiering van duurzame energie. Het betreft een markt die inmiddels mature geworden is: de volumes zijn groot (bv. offshore windenergieparken); de technieken voldoende gekend; het aanbod aan financieringsmiddelen breed. Triodos Bank is vaak opgetreden als pionier om bv. windenergieprojecten te financieren (hetgeen meteen verklaart dat Triodos tot op heden meer dan een derde van de capaciteit aan windenergie in België financiert). Olivier Marquet: "Vandaag zien we grootbanken actief in de markt van hernieuwbare energie, via investeringskredieten maar vooral via project finance. De creatie van een veelheid aan durfkapitaalfondsen op dat terrein toont eveneens de maturiteit van die markt."

Het departement Project Finance van Triodos Bank is actief in de energiedomeinen windenergie, biomassa, fotovoltaïsche zonne-energie, co-generatie of CHP-technologie (Combined Heat and Power). Specifiek aan project finance is de contractuele montage van een project waarbij de financiering van een project hoofdzakelijk gebaseerd is op de toekomstige cashflows van het project. Project finance impliceert dus ook een hoge vorm van specialisatie in het domein zelf. Tsjernobyl 1986 was 20 jaar geleden al voor Triodos Bank het startpunt om zich te specialiseren in de financiering van hernieuwbare energiebronnen.

In dezelfde lijn heeft de bank in juni 2006 haar eerste Luxemburgse beleggingsfonds op de markt gebracht: Triodos Renewables Europe Fund. Het fonds richt zich met haar investeringen op de snelgroeiende Europese markt van duurzame energie. Gedurende de eerste emissie is voor een bedrag van EUR 7 miljoen ingeschreven, voldoende om de eerste investeringen te realiseren.

Minderheidsaandeel in groene Amerikaanse bank.
Ook internationaal blijft de bank groeien en heeft besloten een minderheidsbelang (5%) te nemen in New Resource Bank, de eerste groene bank in Californië. Triodos Bank heeft de initiatiefgroep met raad en daad bijgestaan. Begin mei van dit jaar werd de bankvergunning verkregen.

Voor meer informatie of een interview met Olivier Marquet, contacteer

Lieve Schreurs
Head of Marketing & Communication Triodos Bank België Tel. 02 548 28 35 (direct) of 0472 92 00 50 (mobiel) lieve.schreurs@triodos.be
www.triodos.be

Over Triodos Bank

Triodos Bank investeert het spaargeld van haar klanten enkel in duurzame projecten. Zoals in windenergie, productie van biologische voeding, seniorentehuizen of centra voor algemeen welzijn... een voor een projecten met een sociale, culturele of ecologische meerwaarde. De Triodos spaar- of kredietklant geniet dezelfde voorwaarden als bij de grootbanken. Klanten sparen met kennis van zaken: zij vernemen precies welke projecten Triodos Bank financiert.

De bank telt internationaal 100.000 klanten en beheert meer dan 3.000 duurzame kredietprojecten. De bank heeft vestigingen in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Spanje en een kantoor in Duitsland en telt 327 werknemers.