Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Beëindiging subsidie Stichting Het Indisch Huis

Kamerstuk, 11-9-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

OHW-U-2711092

11 september 2006

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport subsidieert een viertal herinnerings-centra van de Tweede Wereldoorlog. Het gaat om de voormalige Kampen Westerbork, Vught en Amersfoort en om Het Indisch Huis in Den Haag. In maart van dit jaar heeft het bestuur van het Indisch Huis mij op de hoogte gesteld van aanzienlijke financiële problemen bij deze instelling.

Naar aanleiding daarvan heb ik voormalig staatssecretaris Robin Linschoten verzocht een onderzoek in te stellen naar de achtergronden van de financiële problematiek. Hij kwam in zijn rapport van 23 juni 2006 tot de conclusie dat bij het Indisch Huis sprake was van een falend financieel management en een ernstig tekort schietend bestuur. Nader financieel onderzoek liet zien dat er op 31 mei 2006 sprake was van een negatief vermogen van EUR 880 271. De kortlopende schulden bedroegen op die datum EUR 923 416 (waaronder een vordering van dit ministerie van EUR 300 000). Voor de totale sanering van de financiën van het Indisch Huis zou een bedrag van EUR 1,5 miljoen nodig zijn. Dat is meer dan drie maal de subsidie waarop deze instelling normaliter aanspraak zou kunnen maken.

Gezien de omvang van het financiële tekort en de mate waarin zowel het management als het bestuur tekort zijn geschoten heb ik besloten de subsidie aan de Stichting Het Indisch Huis per 1 januari 2007 te beëindigen. Voor de laatste 4 maanden van dit jaar heb ik nog een bedrag van maximaal EUR 100 000 ter beschikking gesteld om een evenwichtige afbouw mogelijk te maken.

De beëindiging van de subsidie aan het Indisch Huis betekent niet dat deze vorm van herinnering aan de Tweede Wereldoorlog en de Bersiap-periode voor de Indische gemeenschap verloren zal gaan. Onlangs heb ik een onderzoeksbureau opdracht gegeven varianten te ontwikkelen voor een nieuw Indisch Herinneringscentrum. Uitgangspunt is dat een dergelijk centrum meer nadruk moet leggen op het herinneringsaspect en minder op het culturele aspect. Het Indisch Platform heeft mij verzocht de aandacht vooral te richten op de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, de Bersiap-periode, de repatriëring en de integratie in de Nederlandse gemeenschap. Dit is dan ook de basis van het onderzoek, waarbij tevens de financiële, bestuurlijke en organisatorische consequenties in beeld zullen worden gebracht.

Ik verwacht dat eind 2006 de contouren van een nieuw Indisch herinneringscentrum bekend zullen zijn.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp