Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Publicatie NIZW Jeugd: Beslissen is een werkwoord

Richtlijnen ter ondersteuning van besluitvormingsproces bureau jeugdzorg

Utrecht, 28 augustus 2006 Medewerkers van bureau jeugdzorg hebben de taak opgroei- en opvoedproblemen te beoordelen en te beslissen of er hulp nodig is om die problemen op te lossen. Dat is niet altijd even eenvoudig. Dit soort besluiten kunnen immers een grote impact hebben op het leven van de betrokken cliënten. Zo kan het bijvoorbeeld gaan om de vraag of een kind al dan niet uit huis geplaatst moet worden. De handreiking Beslissen is een werkwoord, die onlangs verscheen bij NIZW Jeugd, biedt medewerkers van bureau jeugdzorg ondersteuning bij het nemen van dit soort besluiten.

De belangrijkste taak van bureau jeugdzorg is om samen met de cliënt een antwoord te vinden op de vragen wat er in de gegeven situatie aan de hand is en wat er moet gebeuren. Met andere woorden het gaat om de beoordeling van de aard en ernst van opvoedings- en/of opgroeiproblemen, de factoren die daarbij een rol spelen en de vragen, wensen en mogelijkheden van de cliënt in kwestie. Op grond daarvan moet besloten worden welke hulp nodig is om de gewenste veranderingen te realiseren. Het nemen van beslissingen is een proces van wikken en wegen, van knopen doorhakken, opnieuw beoordelen en afwegen. Er is dus geen recept te geven voor het nemen van de juiste beslissing. Beslissen is een werkwoord.

Goede besluitvorming
De handreiking Beslissen is een werkwoord. Handreikingen voor het besluitvormingsproces in bureau jeugdzorg helpt werkers om een besluitvormingsproces zo goed mogelijk te laten verlopen. Goede besluitvorming veronderstelt zorgvuldigheid, onderbouwing en een goede documentatie. De handreiking Beslissen is een werkwoord gaat in op de kenmerken van een goed besluitvormingsproces, hulpmiddelen ter ondersteuning van de besluitvorming en de binnen een besluitvormingsproces te onderscheiden stappen.

Doelgroep
De publicatie is bestemd voor medewerkers van bureau jeugdzorg, zowel voor de toegang als voor de jeugdbescherming. Beleidsmedewerkers en gedragsdeskundigen kunnen hiermee het hulpverleningsproces in het eigen bureau jeugdzorg doorlichten en verbeteren. Uitvoerend werkers kunnen hiermee kennis en ideeën opdoen over besluitvorming in het hulpverleningsproces.

Bestellen publicatie
Beslissen is een werkwoord. Handreikingen voor het besluitvormingsproces in bureau jeugdzorg is geschreven door Karin Eijgenraam en gratis te downloaden via
www.nizwjeugd.nl/smartsite.dws?id=1779&page=60560

NIZW
Postbus 19152
3501 DD Utrecht
(030) 230 63 11

NIZW-centra:
Jeugd
Sociaal Beleid
Zorg
International Centre
2ZW informatiecentrum
Beroepsontwikkeling