Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

NIZW Jeugd krijgt opdracht raamcurriculum te ontwikkelen

Nederlandse Antillen investeren in voorschoolse educatie

Utrecht, 5 september 2006 De Nederlandse Antillen hebben NIZW Jeugd de opdracht verstrekt om een raamcurriculum voorschoolse educatie te ontwikkelen dat zich leent voor de lokale situatie daar. Speciale aandacht voor voorschoolse educatie sluit aan bij het Funderend Onderwijs dat sinds 2002 op alle Antilliaanse scholen wordt ingevoerd. Deze belangrijke onderwijsvernieuwing moet voorzien in een brede vorming van leerlingen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar en een minimumniveau aan kennis en vaardigheden garanderen. Hierdoor moeten alle jongeren gelijke kansen krijgen en goed kunnen doorstromen naar vervolgonderwijs of arbeidsmarkt. Uiteindelijk moet dit leiden tot burgers die maatschappelijk optimaal kunnen functioneren.

Het verzoek aan NIZW Jeugd om een raamcurriculum voorschoolse educatie te ontwikkelen, vloeit voort uit het voornemen van de Antilliaanse overheid om het aanbod van voorschoolse educatie uit te breiden voor met name 3-jarige kinderen zodat zij beter voorbereid aan het Funderend Onderwijs (vanaf 4 jaar) kunnen beginnen. Ook wil de overheid de voorschoolse educatie, en daarmee de kinderopvang, een kwaliteitsimpuls geven. Naast de invoering van de eilandelijke verordeningen voor de kinderopvang, is de ontwikkeling van een raamcurriculum een volgende belangrijke stap om deze doelstelling te realiseren.

Bouwstenen
Had het onderwijs op de Antillen voorheen een sterk instructief karakter, het Funderend Onderwijs stelt het kind centraal en is gericht op interactief leren in de groep. Het raamcurriculum voorschoolse educatie moet hierop aansluiten en een concreet pedagogisch-didactisch format opleveren. Daarbij wordt op basis van internationale literatuur ook ingegaan op visie, pedagogische uitgangspunten, relevante taken en randvoorwaarden voor voorschoolse educatie. Andere bouwstenen zijn systemen voor in- en externe kwaliteitszorg en een implementatieplan. Voorschoolse educatie draagt alleen bij aan een brede ontwikkeling van jonge kinderen als het goed opgezet en uitgevoerd wordt.
Om het raamcurriculum goed te laten aansluiten bij de omstandigheden op de Nederlandse Antillen is de situatie van de doelgroep en de kinderopvang op alle eilanden geïnventariseerd en beschreven. Naar verwachting is het raamcurriculum in december dit jaar gereed.

High/Scope
Het besluit van de Nederlandse Antillen om deze opdracht aan NIZW Jeugd te verstrekken, heeft te maken met de aanwezige deskundigheid op het terrein van voor- en vroegschoolse educatie. Zo vertaalde NIZW Jeugd het Amerikaanse programma High/Scope onder de naam Kaleidoscoop naar de Nederlandse situatie. Dit educatieve programma dat inmiddels tien jaar in Nederland bestaat, is erop gericht om de ontwikkeling van kinderen in achterstandssituaties te stimuleren en boekt wereldwijd opvallende resultaten. Zo beoordeelde de Inventgroep High/Scope als effectieve interventie. Amerikaans onderzoek wees uit dat kinderen die dit programma gevolgd hebben, daar levenslang profijt van hebben.

Voor meer informatie over Kaleidoscoop ga naar www.kaleidoscoop.org.

NIZW
Postbus 19152
3501 DD Utrecht
(030) 230 63 11