Staatsbosbeheer

herstel hoogveen krijgt vervolg door toekenning life-subsidie , 11 september 2006

De onvergraven hoogveenkern van Engbertsdijksvenen kan worden veiliggesteld. Staatsbosbeheer heeft positief bericht ontvangen van de Europese Commissie in Brussel. Het betreft de aangevraagde LIFE-subsidie voor fase 2 in het project waar vorig jaar mee is gestart (fase 1). Engbertsdijksvenen is onderdeel van Natura 2000, het Europese netwerk van natuurgebieden. Deze LIFE-subsidie markeert de grote waarde die de Europese Commissie hecht aan het verbeteren van de Natura 2000 gebieden, om zo het netwerk te versterken. Provincie Overijssel levert een forse bijdrage uit de pot Reconstructie platteland. Het ministerie van LNV steunt het project met een subsidie vanuit OBN (Overlevingsplan Bos en Natuur). Daarnaast levert het Waterschap Regge en Dinkel een bijdrage in de kosten. Staatsbosbeheer is aanvrager, uitvoerder en medefinancierder van het project.

In de Engbertsdijksvenen ligt een van de laatste restanten hoogveen in ons land. Een hoogveen is een unieke natuurlijke spons met mossen en andere plantensoorten. Een belangrijk doel van het herstelproject is het veiligstellen van de onvergraven hoogveenkern in de Engbertsdijksvenen. Dit wordt bereikt door de aanleg van zandkades rondom de kern. Door deze maatregel zal de hoogveenkern voldoende vernatten, waardoor de natuurlijke plantengroei in het hoogveen weer actief zal worden. Bult- en slenkveenmossen zullen weer terrein winnen. Naast de kenmerkende slenkveenmossen zullen de pioniers Witte snavelbies, Kleine en ronde zonnedauw opnieuw tot ontwikkeling komen. In de butlveenmosvegetaties zullen veenbes, lavendelheide, dopheide en struikheide zich verder ontwikkelen. Door de nattere en structuurrijke omstandigheden, als gevolg van de maatregel, zullen Europees belangwekkende soorten als kraanvogel, porseleinhoen, blauwborst en geoorde fuut eveneens profiteren.
Om het effect van de herstelmaatregel goed te kunnen volgen, wordt er tijdens de uitvoering, onderzoek verricht naar de macro-fauna en de waterhuishouding van de kern in relatie tot de directe omgeving in het veen. Hoogvenen worden grotendeels gevoed door regenwater. Vooral in de bovenste laag het zogenaamde witveen - is het waterbergend vermogen, oftewel de sponswerking groot. Herstel van het watersysteem gaat geleidelijk en in afstemming op de ontwikkelingen van de kenmerkende levensgemeenschappen van de hoogveenkern en haar directe omgeving. De rol van de onderzoekers Stichting Bargerveen en TNO - als adviseurs is daarin richtinggevend in nauwe samenwerking met de veenbeheerder Staatsbosbeheer.

Over het project is een intensieve communicatie met de omgeving en diverse maatschappelijke organisaties op gang gekomen. De werkgroep natuur (leden van diverse groene organisaties) heeft de belangen van de natuurwaarden nog eens extra in beeld gebracht. De gebruikersgroep Engbertsdijksvenen heeft zich over de recreatieve inrichting van het gebied gebogen. Eén van hun wensen is een nieuwe observatiehut op de noordoosthoek van de hoogveenkern. Het ontwerp van de nieuwe hut komt uit die gebruikersgroep. Het is de bedoeling om die vogelobservatiehut eind dit jaar officieel in gebruik te nemen.