Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Hoogheemraadschap betreurt actie DWLK

Het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard ontvangt veel petities van mensen uit de Krimpenerwaard, die willen dat het hoogheemraadschap de waterkansenkaart Krimpenerwaard wijzigt. Volgens het hoogheemraadschap berust die wens op misverstanden over de waterkansenkaart.

De aanleiding voor de petities ligt in een oproep van het bestuur van de vereniging DWLK (Duurzame Waterbeheersing Landbouw Krimpenerwaard). Zij heeft haar leden en anderen opgeroepen om een petitie bij het waterschap in te dienen. Velen hebben inmiddels aan deze oproep gehoor gegeven en een kopie van deze brief aan het hoogheemraadschap gezonden. Wat DWLK in haar brief suggereert doet echter geen recht aan de werkelijkheid. Ze wekken de suggestie dat het hoogheemraadschap met de waterkansenkaart een besluit heeft neergelegd inzake de begrenzing van natuur en daarmee de vernatting van een deel van de Krimpenerwaard.

In werkelijkheid is de waterkansenkaart een technische studie die is opgesteld om advies te geven bij het tot stand komen van het besluit over de begrenzing van natuur. De bestuurlijke wens om 2.450 ha natuur aan te leggen in de Krimpenerwaard ligt er al heel lang en op dit moment vindt er intensief overleg plaats tussen de verschillende partijen om te bepalen waar we de natuur het beste kunnen begrenzen, mede vanuit het belang verdergaande bodemdaling tegen te gaan. Het hoogheemraadschap geeft daarbij advies vanuit zijn rol als watersysteembeheerder. Het uiteindelijke besluit wordt volgens de wettelijke procedure door de gemeenten en de provincie genomen.

De wens tot wijzigen van de waterkansenkaart berust dus op verkeerde aannames. De waterkansenkaart is een studie en als zodanig een weergave van de feitelijke situatie. De resultaten van deze studie dienen terecht als input in het overlegproces van het veenweidepact. Wanneer de herbegrenzing is vastgesteld, verliest de waterkansenkaart verder zijn functie.

Het hoogheemraadschap betreurt dat DWLK op deze manier ten onrechte een verschil van opvatting suggereert tussen direct belanghebbenden en het waterschap.