Erasmus MC


11-09-2006: Modernisering opleiding tot arts en specialist noodzakelijk

Dit bericht betreft een oratie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

De opleiding tot arts en specialist moet beter aansluiten op de huidige medische ontwikkelingen om te voorzien in de beste en de veiligste behandeling van de patiënt. Studenten en artsen, in opleiding tot specialist, moeten uitgebreider worden getraind, vóórdat ze een patiënt behandelen en in een team leren werken. Professor dr. Johan Lange, opleidingsdirecteur van het Erasmus MC en chirurg, pleit hiervoor in zijn oratie ter aanvaarding van de leerstoel 'Chirurgie, in het bijzonder klinisch onderwijs'.

Alhoewel al aanzienlijk minder dan vroeger, worden studenten en artsen in opleiding tot specialist tegenwoordig nog steeds vaak getraind volgens het 'al doende leert men'-beginsel. Door de kennisexplosie op medisch gebied en de vraag van de samenleving om meer kwaliteit en veiligheid, is dit voor de huidige artsen in opleiding niet afdoende. De patiënt van nu en morgen heeft recht op een veilige, up to date-behandeling, ook als deze in opleidingssetting uitgevoerd wordt. Lange pleit dan ook voor een uitvoeriger training 'before the job' in plaats van 'on the job'. Toekomstige artsen en specialisten gaan pas patiënten behandelen als ze aan de daartoe gestelde criteria voldoen. Binnen het Erasmus MC worden daartoe de reeds bestaande en geavanceerde toepassingen voor het trainen van praktisch klinische vaardigheden verder uitgebreid.

Daarnaast benoemt Lange de noodzaak van het op elkaar ingespeelde behandelteam. Aangezien de zorg complexer wordt, worden fouten sneller gemaakt. In teamverband kan het mogelijk ontstaan van een fout sneller worden ontdekt en daarmee voorkómen. Alhoewel groepsfunctioneren al wel in de opleiding wordt meegenomen, is het daadwerkelijk functioneren in teamverband tot nog toe onderbelicht. Lange acht het van belang dat studenten en artsen meer worden getraind in het functioneren als lid van een team. Dat zal volgens de nieuwe hoogleraar in de gezondheidszorg van de 21ste eeuw namelijk minstens zo belangrijk worden als het individueel functioneren van de arts. Het Erasmus MC gaat daarom een onderzoek starten wat de beste manier is om dergelijke teams optimaal te trainen.

---

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra. (UMCs) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMCs. Andere UMCs die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMCs.