Gemeente Zaanstad

Zaanstad verleent vergunning voor detentieboten in Achtersluispolder Boten dit najaar in gebruik
07-09-2006

De gemeente Zaanstad heeft een vergunning verleend voor de komst van twee detentieboten in de Zaandam. De detentieboten mogen maximaal 5 jaar blijven liggen. Per boot kunnen maximaal 288 gedetineerden worden gehuisvest. De bedoeling is dat de boten dit najaar in gebruik worden genomen door de Dienst Justitiële Inrichtingen.

De gemeente Zaanstad besloot dit voorjaar mee te werken aan de komst van twee detentieboten in de Isaac Baarthaven. Om dit mogelijk te maken is een zogenaamde vrijstelling van het bestemmingsplan nodig. De gemeente Zaanstad heeft in samenwerking met de brandweer de aanvraag om de boten af te meren onder andere getoetst op veiligheid en milieuaspecten. Zo is de veiligheid van de gedetineerden geregeld in het Calamiteitenplan van de detentiepontons. Dit Calamiteitenplan is door alle betrokken hulpverleningsinstanties goedgekeurd. Daarnaast worden aanvullend bluswatervoorzieningen gerealiseerd.

300 arbeidsplaatsen

Het opnemen van de detentieboten in de Achtersluispolder levert een aantal voordelen op. Allereerst zijn er de circa 300 arbeidsplaatsen die de detentiecentra met zich meebrengen. Daarnaast ontstaat er nieuwe, indirecte werkgelegenheid en naar verwachting profiteren bestaande Zaanse ondernemingen van de komst van de boten. Ten slotte heeft de gemeente Zaanstad de gelegenheid een havengebonden onderneming te zoeken die zich op termijn in de Isaac Baarthaven kan vestigen. Daarmee behoudt dit gebied zijn havenfunctie.