Gemeente Zaanstad

Vaart op de Zaan twee dagen gestremd Wishbones Bernhardbrug onderweg 06-09-2006

Op zaterdag 9 en zondag 10 september is er geen vaart mogelijk over de Zaan. Het gaat om een stremming tussen de Wilhelminasluis en de spoorbrug in Zaandam, deze ligt circa 500 meter ten noorden van de Prins Bernhardbrug. Reden is dat de nieuwe Prins Bernhardbrug voorzien wordt van dragers, de zogenaamde wishbones. Om de overlast voor de scheepvaart te beperken werkt Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier tegelijkertijd aan de Wilhelminasluis. Er wordt vooral 's avonds en 's nachts in het weekend gewerkt.

Omdat de scheep- en pleziervaart bij beide werken geen doorgang kan vinden, hebben de gemeente Zaanstad en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hun werkzaamheden gecombineerd. Terwijl de dragers van de nieuwe Prins Bernhardbrug in twee dagen worden gemonteerd, werkt Hoogheemraadschap aan onderhoud van de sluis: de gaten in de vloer en in het talud worden gedicht. De gaten zijn ontstaan door het zware scheepvaartverkeer. Uit de gaten komt puin vrij dat tussen de sluisdeuren terecht komt. Hierdoor sluiten de sluisdeuren niet goed. De meeste werkzaamheden vinden onder water plaats.

Scharnieren
De wishbones van de nieuwe Prins Bernhardbrug komen naar verwachting op vrijdag 8 september aan in de Wilhelminasluis van Zaandam. Dat zal niet onopgemerkt blijven, want de dragers hebben een lengte van 17 meter breed, 17 meter hoog en 11 meter lang per stuk en een totaal gewicht van 650 ton. De scharnieren komen op een ponton vanuit Gorinchem aan.

Brugdek
In het weekend van 30 september en 1 oktober zal het brugdek van de Bernardbrug worden ingehesen. Het Hoogheemraadschap werkt dan ook weer aan de sluis. Het Hoogheemraadschap rond de werkzaamheden vervolgens af in de weekenden van 14 en 15 oktober en 28 en 29 oktober. Al deze weekenden is de scheepvaart gestremd.