Ingezonden persbericht


Achter veilige dijken?

Nieuw Land Erfgoedcentrum heeft afgelopen woensdag 6 september bezoek gehad van de Amerikaanse historisch geograaf prof. Craig Colten uit Baton Rouge. Prof. Colten is een specialist op het gebied van de geschiedenis van het 'watermanagement' in de Mississippi- delta en New Orleans. Tijdens een boeiende lezing die hij die middag gegeven heeft, ging hij in op de problematiek rond de polders van New Orleans en de orkaan 'Katrina'. Daarbij besteedde hij ook aandacht aan de technische en sociale achtergronden van deze polders en aan de gevolgen van 'Katrina' voor de bevolking en het landschap van New Orleans.

Zijn interesse naar het 'watermanagement' in Nederland bracht Colten naar Nieuw Land alwaar hij uitgebreid geïnformeerd werd over het Zuiderzeeproject. 's Middags hield prof. Colten een interessante lezing over het ontstaan van polders rond New Orleans en het watermanagement in dat gebied door de jaren heen. New Orleans en omliggend gebied moesten meerdere orkanen en daarmee overstromingen doorstaan eer er stappen werden ondernomen om de laagliggende gebieden te beschermen tegen het water. Pas na de verwoestende orkaan Betsy in 1965 begeleidde de federale overheid de constructie van een beschermingssysteem tegen orkanen. De aangelegde dijken en het afwateringssysteem veroorzaakten een enorme stedelijke groei in de gebieden die nu veilig leken, maar feitelijk nog steeds vatbaar bleven voor stormen en overstromingen. Wetenschappers menen dat de dijken een vals gevoel van veiligheid hebben gecreëerd. De waterkeringen en de kanalen verminderden weliswaar de schade van kleine stormen, maar waren ontoereikend zodra een enorme tropische storm zich aandiende. Daarnaast was de veiligheid van New Orleans niet gebaat bij het continue conflict tussen lokale ontwikkelingsbelangen en het 'Corps of Engineers', dat voor het beschermingssysteem verantwoordelijk was. Door de orkaan 'Katrina' in augustus 2005 laaide de discussie over de veiligheid van land en mensen in de Mississippi- delta weer op. Prof. Colten heeft in opdracht van het 'Corps of Engineers' een analyse gemaakt van de achtergrond van de ramp die zich ruim een jaar geleden heeft voltrokken. Binnenkort zullen zijn bevindingen in boekvorm worden gepubliceerd.

Voor meer informatie over de lezing, over prof. Colten of zijn boek dat binnenkort uitkomt, kan contact opgenomen worden met Nieuw Land Erfgoedcentrum, tel 0320- 225905.