Gemeente Amsterdam



Verkiezingspeiling september 2006, Amsterdam

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden voor de Tweede Kamer, zouden de linkse partijen winnen ten opzichte van de verkiezingen in 2003, maar licht verliezen ten opzichte van de
Gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart. Dat blijkt een peiling onder 500 Amsterdammers in de periode dat de meeste partijen hun verkiezingsprogramma's hebben gepresenteerd, uitgevoerd door O+S in opdracht van AT5.

Peiling september (12 Kb) Nu zou de PvdA 36% van de stemmen krijgen en veruit de grootste partij in Amsterdam blijven. Wel ligt dit percentage lager dan in 2003, met Cohen als kandidaat-premier (38,2%) en afgelopen maart (39,4%). Ook SP en GroenLinks winnen ten opzichte van de laatste kamerverkiezingen en weten hun uitslag van maart redelijk goed vast te houden. Samen zouden deze partijen goed zijn voor 62,1% van de stemmen, iets meer dan in 2003 (59,1%) maar minder dan bij de gemeenteraadsverkiezingen (66,5%).

Van de regeringspartijen staan zowel D66 als CDA op verlies, hoewel die laatste partij ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen iets beter uit de peiling komt. De VVD zou 17,8% van de stemmen krijgen, meer dan in 2003 en ook meer dan bij de afgelopen raadsverkiezingen. Wellicht is de uitkomst van de lijsttrekkerverkiezingen in Amsterdam beter gevallen dan in het land als geheel.

Opmerkelijk is ook de sterke groei van de ChristenUnie, die de laatste jaren (zeker in peilingen) groei vertoont. Of die groei beklijft tot de verkiezingsdatum is onzeker, maar op dit moment is de CU in Amsterdam, met 4,6% van de stemmen, nauwelijks kleiner dan het CDA.

Van de kleine rechtse partijen haalt op dit moment alleen EénNL een substantieel deel van de stemmen: 3,1%, een score die mogelijk samenhangt met de publiciteit die deze partij recentelijk heeft gekregen. De LPF en Groep Wilders/Partij voor de Vrijheid trekken duidelijk minder kiezers. In de komende maanden moet blijken hoe deze partijen zich ontwikkelen in de kiezersgunst.