EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

11-09-2006 - EVO tegen plannen Zwolle voor heffing (vracht-)verkeer binnenstad

(vracht-)verkeer binnenstad

EVO is zeer verbaasd over de plannen voor een zogenoemde verblijfsheffing in Zwolle. Zwolle onderzoekt de haalbaarheid van een tolheffing in de binnenstad, naar eigen zeggen om sluipverkeer en ongewenst parkeren tegen te gaan. Maar het afgelopen jaar heeft EVO juist intensief overleg gevoerd met de gemeente over het plan om de verkeerssituatie in de binnenstad te verbeteren. Het plan om in de toekomst een verblijfsheffing in de binnenstad in te voeren, gaat hier volledig aan voorbij en raakt kant noch wal.

Overleg met het bedrijfsleven heeft geleid tot een aanvaardbaar plan waarin het parkeren in de binnenstad fors is verminderd. Bezoekers dienen in de toekomst aan de randen van het centrum te parkeren. Hier ontstaan ook nieuwe parkeerfaciliteiten. Tevens is afgesproken om het doorgaande verkeer door het centrum onmogelijk te maken. Voor de bevoorrading worden een aantal verbeteringen doorgevoerd.

Het plan leidt er wel toe dat de binnenstadsring veel meer verkeer te verwerken krijgt. Dit blijft echter binnen aanvaardbare proporties en betreft verkeer dat een directe relatie met de binnenstad heeft. Een verblijfsheffing zou juist deze groep bezoekers aan de binnenstad treffen, die daardoor mogelijkerwijs uitwijken naar andere steden zonder zo'n heffing. Dat raakt direct de economische ontwikkeling van de binnenstad van Zwolle.

EVO zal haar zorgen op 25 september a.s. met de wethouder van Zwolle bespreken.