Ingezonden persbericht


LOGISTICA AWARD STIMULANS VOOR PRODUCTINNOVATIE EN KENNISONTWIKKELING

De Integrale orderpicker van de firma Leenstra, de vorkheftruck met draaibare cabine van Jungheinrich en de Warehouse Intelligence Solution van Jeroen van den Berg Consulting/Fujitsu Services B.V. zijn genomineerd voor de Logistica Award 2006. De prijs, die bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van 10 duizend euro, wordt uitgereikt op 15 november in de Jaarbeurs in Utrecht.

De Logistica Award is een initiatief van de Stichting Logistica en VNU Exhibitions Europe. Het is een beloning voor de beste of meest innovatieve oplossing in de logistiek voor een nieuwe of verbeterende werkwijze van transport, opslagmethode, handling of andere logistieke systemen.

De jury bestaat uit Th.P.M. van Riet, L. van Herwijnen, prof. dr. M.B.M. de Koster, prof. dr. ir. G. Lodewijks, prof. dr. ir. J.T. Udding, F.A.M. Blessing en A.P.F.H. van Loon. Uit 26 inzendingen heeft de jury er drie genomineerd voor de Award.

Algemeen juryoordeel
De jury is van oordeel dat de drie genomineerde inzendingen zeer innovatieve oplossingen bieden voor veel voorkomende logistieke knelpunten, inclusief het verbeteren van arbeidsomstandigheden.

De drie nominaties zijn:

Integrale orderpicker
De door de firma Leenstra ontwikkelde 'Integrale orderpicker' werd door de jury hoog gewaardeerd omdat het concept ontstaan is door samenvoeging van beschikbare producten, een mobiel intern transportmiddel en een tilhulp. Bij de realisatie van dit nieuwe concept is op een slimme wijze 'proven technology' vanuit aanpalende sectoren ingezet. Hierdoor ontstond een oplossing die technisch 'dicht bij de mensen' bleef. Deze mensvriendelijkheid draagt bij aan het wegnemen van (emotionele) belemmeringen bij de gebruikers. Door de ontwikkeling te completeren met gereedschappen als de Vari Grip en de Powerglove wordt het toepassingsgebied sterk vergroot.

Verder was de jury onder de indruk van de aanpak waarlangs de uitvinding tot stand is gekomen:
- een gedegen marktonderzoek

- uitgewogen octrooibeleid

- effectieve inschakeling subsidieprogramma's

- goede interactie met (toekomstige) gebruikers.

De jury verwacht dat de 'Integrale orderpicker' met name op het vlak van ergonomie een kwaliteitsimpuls zal geven.

Vorkheftruck met draaibare cabine
De uitvinding van Jungheinrich is primair gestuurd vanuit de ergonomie. Hierbij is een heel directe aanpak gehanteerd: op welke wijze kan de zwaar lichamelijk belasting die een gevolg is van het achteruitrijden met een heftruck geminimaliseerd worden. De gekozen oplossing is zo voor de handliggend dat het daardoor weer heel baanbrekend is. Bij de realisering van de gekozen oplossing is gekozen voor geavanceerde technologieën, zoals de fly-by-wire, waarbij ook vanuit de ruimtevaart bijdragen afkomstig zijn.

Het baanbrekende karakter impliceert een gecompliceerd implementatietraject. De wijze waarop de relevante factoren zoals de werkorganisatie, heftruckbestuurders en bedrijfseconomie op elkaar zijn betrokken, heeft de waardering van de jury.

Warehouse Intelligence Solution (WIS)
Aan de ontwikkeling van WIS, ontwikkeld door Jeroen van den Berg Consulting/Fujitsu Services B.V. ligt een gestructureerde nadenkinspanning over data ten grondslag. Op basis hiervan is een extra structureringsslag gemaakt op de data, zoals die in gangbare WMS-pakketten gegenereerd wordt. Op basis hiervan wordt data omgezet in managementinformatie. Het model maakt het mogelijk de belangrijkste prestatie-indicatoren te overzien. Ook de wijze waarop WIS in staat is heel specifiek te definiëren vanuit de werkvloerrapportages. De jury is onder de indruk van de modelmatige aanpak, die zal voordoen aan de rapportagebehoefte van de gemiddelde logistieke manager.

Ten aanzien van de vereiste implementatie-inspanning verwacht de jury een redelijk substantiële inspanning. De jury is van oordeel dat WIS management het nemen van beslissingen zal verbeteren.

Noot voor de redactie,