Ingezonden persbericht


Minister Veerman wil malafide hondenhandel overlaten aan de markt

86% van de Nederlanders: "Stel het chippen van honden verplicht"

Amsterdam, 11 september 2006 -Uit een opinieonderzoek in opdracht van de Sophia-Vereeniging en de Hondenbescherming blijkt dat 86% van de Nederlanders vindt dat het chippen van honden moet worden verplicht. Door het chippen kan honden een betere bescherming worden geboden en kan de malafide hondenhandel worden tegengegaan. Volgens bijna 90% van de Nederlanders zou het ook mogelijk moeten zijn een fokker aansprakelijk te stellen voor erfelijke problemen als hij met honden fokt die genetische afwijkingen hebben.

Uit de resultaten van de publieksenquete, uitgevoerd door bureau CentERdata van de Universiteit Tilburg, komt eveneens naar voren dat 86,5% van de Nederlanders vindt dat de overheid tot taak heeft om dieren beter te beschermen met wettelijke regels dan nu het geval is. Verplicht chippen van honden is een van die regels. Als een hond gechipt is kan de herkomst van het dier gemakkelijk worden achterhaald. Malafide hondenhandel kan zo worden teruggedrongen. Op 14 september aanstaande vergadert de vaste kamercommissie van LNV over malafide hondenhandel. "Deze uitkomst is een krachtig signaal naar de politiek", zegt Lieke Keller, directeur van de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. "Minister Veerman van LNV vindt verplicht chippen te duur en meent dat de vrije markt de malafide hondenhandel vanzelf oplost. Maar daar geloven wij helemaal niet in; dierenwelzijn kan niet aan de markt worden overgelaten."

Jaarlijks worden er meer dan 50.000 puppies via malafide handel verkocht. De pups worden in Nederland gefokt, maar zijn ook vaak afkomstig van Oosteuropese handelaren. Beiden fokken uit puur winstbejag. Dat betekent zoveel mogelijk nestjes per moeder en nauwelijks medische zorg. De buitenlandse hondjes worden vaak te vroeg bij de moeder weggehaald, krijgen geen inenting en worden over grote afstanden naar Nederland vervoerd. Verplichte papieren als een hondenpaspoort ontbreken vaak of blijken vals. De onderzoeksresultaten tonen juist aan dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders (92,3%) vindt dat er een importverbod moet komen op honden die niet zijn ingeënt of te vroeg bij de moederhond zijn weggehaald. Als de pup ziek wordt, constateert de dierenarts vaak dat hij niet is ingeënt. Tot verdriet van de baasjes moet de pup vaak worden ingeslapen.

Op dit moment is ruim 60% - zo'n 1 miljoen honden - van de totale hondenpopulatie in Nederland geïdentificeerd en geregistreerd. Maar de overige 40% staat nergens geregistreerd. Het zijn juist déze honden, hun fokkers, handelaren en hun eigenaren waarop de overheid meer greep moet krijgen. Dat kan alleen als elke hond in Nederland verplicht wordt gechipt. Staat zo'n hond eenmaal goed geregistreerd, dan kunnen ook andere problemen in kaart worden gebracht en bestreden, zoals fokken met genetische afwijkingen, het dumpen van honden, bijtongevallen of mishandeling.

PvdA-kamerlid Harm Evert Waalkens heeft al aangekondigd op 14 september zeker te zullen pleiten voor het verplicht stellen van chippen van honden. "De overheid heeft een collectieve verantwoordelijkheid voor dierenwelzijn en moet ervoor zorgen dat identificatie en registratie van honden een sluitend systeem is", aldus Waalkens.

Meer informatie:

Just de Wit, beleidsmedewerker Hondenbescherming, tel (06) 53831302

Lieke Keller, directeur Sophia-Vereeniging, tel (06) 12667107

Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren
Sophiavereeniging.nl
Nieuwezijds Voorburgwal 153
1012 RK Amsterdam
Telefoon 020 6236167 - Fax 020 6268023