Provincie Zeeland


Eerste provinciale subsidie voor preventief aanpassen eengezinswoningen

De Provincie Zeeland heeft de eerste subsidie verleend in het kader van de stimuleringsregeling preventief aanpassen eengezinswoningen. Eén van de doelstellingen van het provinciaal beleid is dat ouderen langer in hun eengezinswoning en vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen zodat verhuizen naar een zorgwoning wordt voorkomen of uitgesteld.

De Provincie wil dit bereiken door gemeenten te stimuleren een verordening vast te stellen voor het preventief aanpassen van eengezinswoningen en hierbij de woningcorporaties te betrekken. De Provincie Zeeland heeft in dit kader de eerste subsidie verleend aan het project Baas in 'eigen Huis' van de gemeente Borsele.

Project 'Baas in eigen Huis'

Het project 'Baas in eigen Huis' krijgt een financiële bijdrage van 25.000 euro. Het project moet ervoor zorgen dat ouderen langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Met de subsidie organiseert de gemeente een startbijeenkomst, verschillende informatiebijeenkomsten in de dorpen, het werven en instrueren van vrijwilligers met bouwkundige en/of financiële kennis, het ontwikkelen van standaard folders en adviezen en het verstrekken van kleine subsidiepremies voor woningaanpassingen. De gemeente Borsele begint in oktober 2006 met de uitvoering van het project.

Stimuleringsregeling

In de gemeente Veere is al een verordening vastgesteld voor eigenaar bewoners en gelet op de positieve ervaringen daar is het wenselijk dat ook andere gemeenten een vergelijkbare regeling in het leven roepen. Daarom heeft de Provincie Zeeland de stimuleringsregeling opgezet. Met het doen van preventieve woningaanpassingen wordt een grote stap gezet om ouderen langer in hun eigen woning te laten wonen.

Geschikte woningen en zorgwoningen

Met het toenemend aantal ouderen is het belangrijk om voldoende voor ouderen geschikte woningen en zorgwoningen te realiseren. Regelmatig wordt geconstateerd dat de nieuwbouw van geschikte woningen en zorgwoningen vertraging oploopt. Een andere mogelijkheid is het aanpassen van bestaande woningvoorraad. Tot nu toe is er weinig aandacht besteed aan het aanpassen van eengezinswoningen, terwijl 78 procent van de Zeeuwse woningvoorraad bestaat uit eengezinswoningen. Daarnaast is het de wens van veel ouderen om zo lang mogelijk in de eigen woning en vertrouwde woonomgeving te kunnen blijven wonen.

11 september 2006, I.E. Vette, 0118-631402, nr. 148/06