Ingezonden persbericht


Rapport van McAfee over toename van Adware en Spyware

Showbusiness webpages en sterrensites lijken de grootste verspreiders van adware

Amsterdam, 11 september 2006 - McAfee, Inc. (NYSE: MFE) maakt vandaag de publicatie bekend van een nieuw rapport van McAfeeâ Avertâ Labs getiteld "Adware and Spyware: Unraveling the Financial Web". Hierin wordt nader ingegaan op financiële en andere achtergronden van adware en spyware en wordt tevens een aantal 'schuldigen' aangewezen. De volledige tekst van het rapport is te vinden op http://www.mcafee.com/us/threat_center/default.asp .

Onderzoek van McAfee toont aan dat de verspreiders van adware en spyware misbruik maken van affiliate marketingprogramma's - reclame via websites van derden - van bonafide bedrijven. Bovendien maken verspreiders van adware gebruik van firmanamen en websites, die als dekmantel dienen bij hun pogingen argeloze gebruikers en doorverwijzende instanties te lokken. Dat wil zeggen dat op zichzelf legitieme sites in verband gebracht kunnen worden met bekende verspreiders van spyware. De verborgen programma's die daarbij, vaak als gemaskeerd onderdeel van een 'gratis' stukje software, op de computers van nietsvermoedende gebruikers worden geïnstalleerd, worden vervolgens gebruikt om marketinggegevens te verzamelen die weer als basis dienen voor gerichte reclame.

De belangrijkste uitkomsten van het rapport:

Beroemdheden vormen een beter lokmiddel dan seks. De grootste verspreiders van adware, volgens cijfers van McAfee SiteAdvisorä, zijn niet de erotiek- en pornosites -die wel vaak verantwoordelijk worden geacht voor het verschijnsel- maar websites over showbizz en sterren. De verspreiding van adware en spyware is in een ware stroomversnelling geraakt. In augustus 2006 waren er al meer dan 450 bekende 'families' adware in meer dan 4000 varianten.

Uit een recent onderzoek via McAfee SiteAdvisor bleek dat 97% van alle internetgebruikers geen onderscheid weet te maken tussen veilige en onveilige sites. De overgrote meerderheid van alle mensen die gebruik maakt van internet, is dus - letterlijk - één muisklik verwijderd van het downloaden van potentieel ongewenste programmatuur. Adware is een lucratieve business. In een strafzaak tegen Jeanson James Ancheta, een eerder veroordeelde bouwer van botnets, werd onlangs aangevoerd dat hij 150 dollar incasseerde voor elke 1000 geïnfecteerde computers.

"Met de opkomst van financieel interessante mogelijkheden voor affiliate marketing via internet en door het gemak waarmee adware en spyware zich laten verspreiden, zijn het belangrijke exponenten geworden van het huidige scala aan cyberdreigingen," stelt Jeff Green, senior vice president product development bij McAfee. "In de periode van 2003, toen adware en spyware voor het eerst een thema werden in de beveiligingswereld, tot dit jaar is het aantal adware-families met meer dan 1000% toegenomen. Dat is natuurlijk nogal wat, in slechts een paar jaar tijd."

In het rapport wordt ook ingegaan op de verwarring die er, zowel in het bedrijfsleven als bij de consument, nog altijd lijkt te bestaan als het om spyware en adware gaat, en op de vervagende grenzende tussen ongewenste, mogelijk kwaadwillende software en bonafide programmatuur.

Meer weten over adware, spyware en Pups (Potentially Unwanted Programs)? Ga dan naar het McAfee Threat Center. Daar vindt u ook een toptien van PUP's, zoals opgesteld door McAfee. U vindt het Threat Center op dit adres: http://www.mcafee.com/us/threat_center/default.asp .

McAfee Avert Labs

McAfee Avert Labs is een van de grootste onderzoeksorganisaties op het gebied van anti-virus- en kwetsbaarheidsresearch ter wereld, met medewerkers in 16 landen over de hele wereld. Bij McAfee AVERT wordt research van topkwaliteit geleverd ten aanzien van de totale materie van virussen en malafide code, aangevuld met uitgebreide expertise op het terrein van intrusion prevention en systeemkwetsbaarheid.

Over McAfee, Inc.

McAfee, Inc., met hoofdkantoor in Santa Clara, Californië (V.S.) is marktleider op het gebied van Intrusion Prevention en Risk Management. McAfee biedt innovatieve en bewezen solutions en services die systemen en netwerken wereldwijd beschermen. Met McAfee's ongeëvenaarde expertise op beveiligingsgebied kunnen particuliere klanten, ondernemingen, (semi-)overheidsinstellingen en service providers aanvallen blokkeren, verstoringen vermijden en hun beveiligingsstatus voortdurend bewaken en verbeteren. Meer informatie vindt u op http://www.mcafee.com .



Ingezonden persbericht