Rob van Gestel hoogleraar Theorie en methode van wetgeving

"Wie is eigenlijk nog de wetgever?"

Rob van Gestel (1966) is per 1 september 2006 benoemd tot hoogleraar Theorie en methode van wetgeving bij de Onderzoeksschool voor Wetgevingsvraagstukken van de Universiteit van Tilburg. Een van zijn belangrijkste onderzoeksthema's wordt de veranderende rol van de wetgever. Het primaat van de wetgever staat in toenemende mate onder druk door de komst van internationale en Europese regelgeving én door private vormen van regulering en handhaving . Dat leidt tot fundamentele vragen, zoals: wie is eigenlijk nog dé wetgever en hoe verhouden wetgeving, marktwerking en zelfregulering zich tot elkaar?

Van Gestel studeerde in 1993 cum laude af aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en promoveerde in 2000 op het milieurechtelijke proefschrift 'Zelfregulering, milieuzorg en bedrijven: naar eigen verantwoordelijkheid binnen kaders'. Als universitair hoofddocent wetgevingsvraagstukken bij de vakgroep Staats- en bestuursrecht aan de UvT legde hij zich vanaf 2002 toe op onderwijs en onderzoek betreffende reguleringsvragen in brede zin. Hij publiceerde in dat verband onder andere over thema's als alternatieven voor en in wetgeving, uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van regelgeving en rechtsstatelijke fundamenten onder het wetgevingsbeleid. In 2004 was hij als gasthoogleraar houder van de T.P.R wisselleerstoel België-Nederland aan de KU Brussel op het terrein van de legisprudentie.

In zijn nieuwe functie zal Van Gestel zich bezig gaan houden met onderwerpen die betrekking hebben op het ontwikkelen van theorieën en methoden voor het borgen van de kwaliteit van uiteenlopende reguleringssystemen. Een rode draad in het onderzoek van Van Gestel vormt de fascinatie voor translegal transplants: het door de wetgever faciliteren en conditioneren van het gebruik door de overheid van niet-juridische sturingsmechanismen.

Wetgevingsonderzoek is, aldus Van Gestel, bij uitstek geschikt om verder te komen in het rechtswetenschappelijke debat over methoden van multidisciplinair onderzoek. Zo spelen bij evaluaties van wetgeving methodische kwesties als in hoeverre en op welke wijze kunnen wetgevingsjuristen rekening houden met inzichten uit bijvoorbeeld de economie (kosten en baten van wetgeving) of de sociologie en de psychologie (welke factoren bepalen de nalevingbereidheid en daarmee de uitvoerbaarheid en handhaafbaarheid van wetten)?

Dilemma's rond de keuze van methoden en technieken bij het in kaart brengen van de gevolgen van wetgeving doen zich bijvoorbeeld voor bij 'ex ante evaluatie' van regelgeving. De vraag is in hoeverre de maatschappelijke impact van wetten überhaupt vooraf kan worden ingeschat, welke onderzoeksmethoden en technieken daarbij gehanteerd moeten worden en wat de betrouwbaarheid en voorspellende waarde daarvan is.

Noot voor de pers
Rob (R.A.J.) van Gestel is bereikbaar op de Rechten Faculteit, Universiteit van Tilburg, Postbus 90153, 5000 LE Tilburg, Tel. 013-4668027, e-mail: r.a.j.vanGestel@uvt.nl. Persberichten van de UvT vindt u op www.uvt.nl/persberichten. Informatie over wetenschappers van de UvT: www.uvt.nl/webwijs/.