Politie Groningen

Politie start intensieve roodlichtcontroles

Landelijke campagne Rij met je hart van start

Provincie Groningen, 11-09-2006 o Op maandag 4 september 2006 startte het ministerie van Verkeer en Waterstaat de landelijke campagne Rij met je hart. Deze campagne is de opvolger van de I love verkeersregels-campagne en bedoeld om weggebruikers te stimuleren zich aan de verkeers- en fatsoensregels te houden.

Regiopolitie Groningen haakt op deze campagne aan met een reeks intensieve controles op het rijden door rood licht in de stad Groningen. Dat is nodig, want het aantal ongevallen door het negeren van rood licht is in 2005 sterk gestegen. Vorig jaar zijn in de provincie Groningen 44% (van 43 naar 62) meer ongevallen door deze overtreding geregistreerd dan een jaar eerder. Het aantal overtredingen steeg met 3% tot bijna 13.400. De extra controles starten op 11 september voor een periode van vier weken.

Steeds meer weggebruikers nemen bewust een risico door nog net even door rood te rijden. Gaat het mis, dan vallen er vaak (zwaar)gewonden. Wie door rood licht rijdt brengt andere weggebruikers in (levens)gevaar. Daarmee houdt een overtreder zich niet aan de verkeersregels, maar overschrijdt ook nog eens ernstig de fatsoensnormen. Op het negeren van rood licht staan forse boetes. Voor automobilisten 130,-; voor bromfietsers 90,- en voor fietsers 50,-. Vorig jaar bekeurde Regiopolitie Groningen liefst 13.393 weggebruikers voor het negeren van rood licht. Een stijging van 3% met een jaar daarvoor.

Stijging aantal ongevallen met 44%

Ieder jaar leidt het negeren van rood licht ook in de provincie Groningen tot ongevallen. Vorig jaar waren dat er 62, waarvan één met dodelijke afloop. Dat betekent een stijging van 44% ten opzichte van 2004. Een zorgwekkende toename die Regiopolitie Groningen door middel van intensieve controles in combinatie met voorlichting wil keren. De controles zijn gericht op alle weggebruikers.

Meeste ongevallen in stad

Het merendeel van de rood licht ongevallen, namelijk 75%, vindt plaats in de stad Groningen. Reden voor Regiopolitie Groningen om met name hier extra controles in te zetten. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van vaste cameras en mobiele teams. De controles zijn gericht op alle verkeersdeelnemers en worden ondersteund door voorlichting over het hoe en waarom ervan.

Landelijke campagne Rij met je hart

Het vervolg op de I love verkeersregels-campagne heet Rij met je Hart. De uitingen zijn gericht op de grote meerderheid die zich over het algemeen aan de verkeers- en fatsoensregels houdt, maar af en toe een (kleine) overtreding begaat. De centrale slogan, Rij met je hart, staat voor de fatsoensregels in het verkeer; houd met je weggedrag en je mentaliteit rekening met je medeweggebruikers. Het hart verwijst ook naar tolerantie en vergevingsgezindheid.