Fractie PvdA Rotterdam

Uit de fractie

Diversiteit bij de gemeente weer een hot item

Ma 11 Sep 2006 - Peggy Wijntuin

Het thema diversiteit staat hoog op de agenda van bedrijven als Randstad en Delloitte. Zij zien immers die samenleving veranderen en weten dat dat gevolgen heeft voor hun bedrijf, voor hun product. Een goede werkgever is immers op de toekomst voorbereid! Dus is het volgens Peggy Wijntuin zaak dat ook de gemeente Rotterdam zich als werkgever sterk maakt voor diversiteit op de werkvloer. Een meerderheid in de gemeenteraad stemde vorige week voor het voorstel van de PvdA voor meer diversiteit binnen de gemeente.

Diversiteitsbeleid richt zich op groepen die (sterk) ondervertegenwoordigd zijn op de arbeidsmarkt en in dit geval in de gemeentelijke organisatie en kijkt bijvoorbeeld naar de wervingskanalen, de werkomstandigheden en het doorstroombeleid. Of zoals Peggy het tijdens het raadsdebat verduidelijkte: Als je meer vrouwen wil in je organisatie zul je niet alleen het thema aangepaste werktijden onder de loep moeten nemen. Want onder die groep bevinden zich heel wat moeders en dus wordt ook kinderopvang een belangrijk onderwerp waarmee je als werkgever wellicht iets zult moeten doen.

Het vorige college zag niet veel in een actieve stimulering van diversiteit. Bovendien zijn met het wegvallen van wettelijke verplichtingen in 2003 ook de instrumenten die als hulpmiddel werden ingezet in de prullenbak beland. Dat, terwijl ambities die in het verleden zijn gesteld bij lange na nog niet worden behaald. (meting 2004)

Peggy Wijntuin, woordvoerder emancipatie en integratie van de PvdA-raadsfractie, wijst op de noodzaak. Een actief diversiteitsbeleid is niet alleen in het belang van groepen die een achterstand hebben op de arbeidsmarkt, maar is ook in het belang van de gemeente Rotterdam. Producten en diensten sluiten bijvoorbeeld beter aan bij de wensen en verwachtingen van de bevolking en er is meer creativiteit en verschillende kwaliteiten op de werkvloer. Bovendien versterkt het de geloofwaardigheid en de voorbeeldfunctie van de gemeente. Maar als zij stilzit, verliest zij de goede mensen mogelijk aan die werkgevers die wél actief opereren.

Het raadslid diende tijdens het raadsdebat ook een voorstel in die een aanscherping is van de interne gemeentelijke gedragscode. In de gedragscode staat onder meer dat pesten, (sexuele) intimidatie en discriminatie niet worden geaccepteerd. Wijntuin wil dat er meer bekendheid komt van de gedragscode. "Elke werknemer zou jaarlijks de gedragscode moeten krijgen zodat men weet wat wel en niet op de werkvloer wordt geaccepteerd."
Daarnaast moet er specifiek worden gekeken welke vormen van onacceptabel gedrag er voorkomen bij de gemeente. Want als je een gezwel wilt bestrijden, moet je wel weten wat het is en waar het zit. Ook dit voorstel werd met een ruime meerderheid aangenomen.