Gemeente Eersel


Nieuwsberichten

11-09-2006
Maandthema september 2006: Acne

De GGD Zuidoost Brabant biedt in samenwerking met de lokale Gezondheidswijzers het maandthema van september 2006 aan: acne. Acne is een langdurige huidaandoening die gepaard gaat met puistjes, zwarte pukkels (mee-eters) en soms ontstekingen.
Acne komt meestal voor op het gezicht, de rug, de schouders en de borst omdat op deze plekken veel talgkliertjes zitten.

Wanneer de talgkliertjes die achter elke porie zitten te veel talg (een vette stof) produceren,
raken de poriën in de huid verstopt en ontstaan puistjes. Cosmetica en sommige geneesmiddelen kunnen acne verergeren. Tijdens spanningen en vlak voor de menstruatie (door hormonale veranderingen) kan ook een verergering van de klachten optreden.
Druk de puistjes niet uit, want hierdoor neemt de kans op ontstekingen sterk toe. Bij grote rode bulten is het aan te raden om een arts te raadplegen.

Het ontstaan van jeugdpuistjes is eigenlijk niet te voorkomen. Alleen de verschijnselen kunnen wat in de hand worden gehouden. Wassen met lauw water en zeep met een neutrale zuurgraad, zonlicht en solariumbehandeling of hoogtezon kunnen een positieve invloed hebben.