Provincie Limburg

Groene brigade in gebied Maasplassen actief Gezamenlijk persbericht van de Provincie Limburg en de Stichting

Maasplassen

Om de leefbaarheid in het gebied Maasplassen te bevorderen wordt een zogenoemde groene brigade ingezet. Deze brigade heeft een toezichthoudende taak en levert een belangrijke bijdrage aan de operationele slagvaardigheid van de handhavingscapaciteit in het gebied. De groene brigade bestaat uit zes personen, waarvan er drie door de Provincie Limburg worden benoemd en drie door de Stichting Samenwerkingsverband Maasplassen en de Politie Limburg-Noord. Vandaag hebben de partijen een convenant ondertekend waarin de afspraken zijn vastgelegd. De brigade is flexibel inzetbaar, vooral in de avond en weekenduren. Dit kan ook met een surveillanceboot die door de Stichting Maasplassen beschikbaar is gesteld en vandaag te water is gelaten.

De Maasplassen én het gebied Ons WCL willen niet alleen voor de toerist en de recreant, maar ook voor het bedrijfsleven een aantrekkelijke regio te zijn, waar het aangenaam en veilig toeven is. Helaas valt daar nog het nodige te verbeteren. Er is sprake van diverse vormen van overlast waaronder illegale overnachtingen, het dumpen van afval in natuurgebieden, diefstal uit autos, wildstroperij en het gevaarlijk bevaren van de Maasplassen door speedboten en jetskis. Tot op heden bestond onduidelijkheid waar men met klachten, vragen of signalen terecht kon. Met het instellen van de groene brigade komt er één duidelijk aanspreekpunt, 24 uur per dag, 7 dagen in de week, waar na een melding klachten snel afgehandeld worden. Omdat de groene brigade frequent aanwezig is in het gebied vormt deze het aanspreekpunt voor onder meer recreanten, organisatoren van evenementen en ondernemers.

De groene brigade is vanaf 8 juli jl. actief in het gebied, zij het in beperkte mate. Naar verwachting is de brigade medio oktober volledig inzetbaar omdat dan de bemensing helemaal rond is.

11-9-2006 15:36